Cetățenii sunt invitați la vernisajul expoziției „Manifestări ale Artei Totale în România: Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”.
Acesta va avea loc vineri, 1 iulie, începând cu ora 16:00, în foierul Palatului Culturii din Târgu Mureș, în prezența gazdelor expoziției – Muzeul Județean Mureș – a cercetătorilor care au contribuit la realizarea acesteia și a invitaților lor – reprezentanți ai unor instituții și organizații interesate de promovarea patrimoniului cultural local.
Expoziția itinerantă a fost realizată de Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul proiectului Art Nouveau 2, și ajunge anul acesta în câteva dintre cele mai reprezentative orașe.
Între acestea, Târgu Mureș-ul și Palatul Culturii sunt emblematice pentru stilul Szecesszió din Transilvania (Sezession-ul maghiar), iar edificiul de utilitate publică este un exemplu pentru ceea ce a însemnat Arta Totală a anilor 1900.
”Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată prezente – mai mult sau mai puţin observabil, dar cu o intensitate cuceritoare – în toată lumea la începutul secolului XX. Cunoscut în Europa sub diferite denumiri (Art Nouveau în Franța, Sezession în Austria, Szecesszió în Ungaria, Jugendstil în Germania, Modernismo în Spania, Modern Style în Marea Britanie, Stile Liberty în Italia), stilul este popular între 1890 și 1910, în perioada Belle Époque, ce a precedat Primului Război Mondial. Stilul Art Nouveau – sau arta totală – invită la descoperirea frumuseţii naturii, la contemplarea balansului perfect al asimetriei, la celebrarea întâmplării şi a emoţiei mişcării. În România manifestările artei totale cunosc denumiri date de influenţele majore prin care arhitectura, interioarele, mobilierul şi arta aplicată ajung să fie realizate. Astfel, întâlnim în Transilvania deopotrivă Sezession, Szecesszió şi Jugendstil, iar în Vechiul Regat Art Nouveau.