Guvernul României a lansat astăzi, 31 mai 2021, lucrările dedicate Programului Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”.
Scopul programului este să ofere soluții ca răspuns la efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violența domestică.
Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România.
Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creșterii și dezvoltării copiilor.
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, constatate și prin cel mai recent (mai 2021) studiu elaborat de Salvați Copiii România, se numără: anxietatea, anxietatea școlară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn.
Programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională-managementul emoțiilor și siguranța copiilor și este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.
Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu:
- introducerea tematicii ”managementul emoțiilor și inteligență emoțională” în școli,
- formarea profesorilor,
- elaborarea unor ghiduri de intervenție adaptate contextului pandemic,
- facilitarea accesului la terapii psihologice și psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăți,
- crearea de resurse pe tema siguranței online și domestice pentru a identifica pericolele și semnele diferitelor forme de violență și abuz,
- planuri aplicate de acțiune pentru raportarea și asistarea cazurilor identificate de abuz și violență împotriva copiilor
- crearea unei platforme de resurse online pentru părinți, copii și profesori.
Rezultatele obținute în urma dezbaterilor grupului interinstituțional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Național, derulat pe o perioadă de 2 ani.