Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Ștefan Harko, director executiv al Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrică Iernut (la data faptelor), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată și Cristina Hațegan, inginer principal pe probleme de achiziții în Compartimentul Achiziții – Contracte Vânzări din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrica Iernut, (șef al Compartimentului Achiziții Publice până la data de 01.04.2011), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: Inculpatul Harko Ștefan, în calitate de director tehnic al Sucursalei Electrocentrale Mureș, în perioada aprilie 2006 – aprilie 2007, nu a adus la îndeplinire dispozițiile exprese ale șefului său ierarhic de a se asigura contorizarea apei potabile furnizate către o societate comercială, zădărnicindu-se astfel orice posibilitate de măsurare a cantităților și încasare, a contravalorii acestora. Mai mult, pentru a ajuta societatea comercială, în sensul de a-i crea un avantaj patrimonial prin neplata cantităților de apă potabilă furnizate, inculpatul a înmânat contractul de furnizare a apei inculpatei Hațegan Cristina care, deși avea obligația, nu a făcut demersuri pentru înregistrarea lui în contabilitate. Ulterior, în cursul anului 2007, când a devenit director executiv al Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrică Iernut, inculpatul Harko Ștefan a omis să facă orice demers necesar pentru a stopa furnizarea de apă potabilă, fără nici un titlu, către firma pe care o favorizase anterior ori să legalizeze prestarea acestui serviciu. De asemenea, inculpatul a permis executarea clandestină a racordului de apă către beneficiar și a trecut sub tăcere prestarea acestui serviciu. Ulterior, în calitate de director executiv, știind că societatea pe care o conduce furnizează fără nici un titlu și absolut gratuit și nelimitat apă potabilă către aceeași societate comercială pe care o favorizase anterior, inculpatul nu a efectuat nici un demers pentru legalizarea prestării serviciului.
În modalitățile descrise mai sus a fost creat un prejudiciu în sumă de 10.699,34 lei în dauna Centralei Termoelectrice Iernut. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Luduș.
Sursa: DNA