Bolile profesionale provocate de suprasolicitarea aparatului locomotor se situează pe primul loc, în județul Mureș, ca pondere în morbiditatea generală profesională, aceeași tendință înregistrându-se și la nivel național, reiese dintr-un raport pe 2018 prezentat de directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan.
Potrivit sursei citate, din cele 26 de cazuri de boli profesionale provocate de suprasolicitarea aparatului locomotor, cele mai multe au fost discopatii, incluzând un caz de hernie de disc, 3 de artroze și un caz de sindrom de tunel carpian. Patologia pulmonară se situează pe locul II, în ce privește numărul problemelor cauzate la locul de muncă, cu 5 cazuri, incluzând astmul bronșic, iar silicoza și intoxicațiie se situează pe locul III, cu câte 3 cazuri.
În ce privește monitorizarea incidenței bolilor profesionale și a absenteismului medical prin boală profesională, s-au cercetat 44 de cazuri de boală profesională, din care 6 au fost infirmate și 38 au fost declarate, cele mai multe, circa două treimi, fiind afecțiunile legate de suprasolicitarea aparatului locomotor. Potrivit lui Moldovan, față de anul precedent, când se înregistrau 73 de cazuri, numărul bolilor profesionale declarate în 2018 a scăzut în Mureș la 38, adică puțin peste jumătate.