„În această seară, am participat la ședința comună a Plenului Camerelor reunite ale Parlamentului României, care l-a avut ca invitat de onoare – în format online – pe Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky.
Cu același prilej, au avut scurte intervenții președinții celor două Camere ale Parlamentului, respectiv Primul-ministru al României.
Președintele Zelensky a evocat distrugerile masive cu care se confruntă țara sa, ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse, atrăgând atenția asupra suferințelor imense îndurate de populația civilă, context în care a accentuat asupra atrocităților, recent descoperite, la Bucha, localitate de lângă Kiev.
Pe de altă parte, președintele Ucrainei a mulțumit României pentru asistența umanitară și sprijinul masiv acordat refugiaților ucraineni și a făcut un apel la implicarea țării noastre, alături de alte state, în efortul de reconstrucție post-conflict al Ucrainei.
Totodată, liderul de la Kiev s-a angajat să se implice direct în îmbunătățirea situației „cetățenilor ucraineni de etnie română” din Ucraina.
Referitor la intervențiile înalților oficiali români, prezenți la reuniune, salut condamnarea fermă și unanimă a agresiunii armate nejustificate, neprovocate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, stat suveran și independent.
În acest context, înalții oficiali români au cerut, în termeni categorici, încetarea imediată a ostilităților și retragerea necondiționată a trupelor invadatoare de pe teritoriul Ucrainei.
În același timp, a fost exprimată solidaritatea deplina cu poporul ucrainean și cu cei peste 650.000 de refugiați ucraineni care și-au găsit adăpost în România, printre care se numără și circa 30.000 de copii, cărora li se oferă posibilitatea de a studia în limba maternă în zecile de școli cu predare în limba ucraineană, existente în țara noastră. În context, a fost menționată și constituirea unu Hub umanitar la Suceava, cu asistență din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați, a instituțiilor europene și a unor state partenere.
A fost subliniat, pe de altă parte, oprobiul unanim față de masacrele din localitatea Bucha, accentuându-se asupra necesității instituirii rapide, de către forurile internaționale abilitate, a unei comisii de anchetă, cu obiectivul tragerii la răspundere și pedepsirii exemplare a celor care se fac vinovați de asemenea fapte reprobabile.
Un aspect important în discursurile interlocutorilor a fost subiectul legat de etnicii români din Cernăuți, Odessa și alte regiuni ale Ucrainei. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a subliniat că ”românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii și cred că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre”.
DUMITRIȚA GLIGA, DEPUTAT PSD