Discuţii la American Corner

Discuţii la American Corner

sediul3Centrul pentru Jurnalism Independent vă invită la o discuţie pe tema răspunderii civile, penale sau etice a celor ce comunică public – jurnalişti, activişti civici, profesionişti în domeniul relaţiilor publice. Întâlnirea va avea loc în data de 10 octombrie, începând cu ora 10.00, la sediul American Corner Tîrgu Mureş, (str. Primăriei, nr. 2 – fostul Hotel Parc).
Intoleranţa a devenit o prezenţă comună în discursul public din România. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, tema diversităţii etnice sau religioase a fost deja folosită în poziţionarea pro sau contra unor candidaţi. Noul Cod Penal prevede pedepse cu închisoarea pentru instigarea la discriminare.

În plus, sfera vieţii private a devenit temă de dispută între Curtea Constituţională şi serviciile de informaţii. Publicarea de informaţii din dosarele de corupţie pote fi pedepsită, şi ea, cu închisoarea. Toate acestea constituie adevărate provocări la adresa comunicării publice, cu care jurnaliştii, ONG-urile şi profesioniştii de PR se confruntă zi de zi.

Discuţia noastră îi va ajuta pe participanţi să distingă aspectele legale şi etice ale comunicării publice, în special cele legate de viata privată, discriminare şi discurs incitator la ură. Vom avea ca punct de plecare concluziile proiectului „Cazuistica libertăţii de exprimare în jurisprudenţa românească”, în care CJI a dezvoltat studii de caz privind, în principal, libertatea de exprimare în mediul online. Vom prezenta, de asemenea, concluziile desprinse din seria de cursuri pentru liceeni organizate de CJI în vara acestui an pe tema discriminării în mass-media, cursuri la care au participat şi elevi şi profesori din Tîrgu Mureş.

Întâlnirea va fi facilitată de Cristina Lupu, director de programe al CJI.

Evenimentul face parte din proiectul Competenţe media pentru liceeni în lupta împotriva discriminării şi a discursului incitator la ură în presă– implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia norvegiană Norsensus Mediaforum. Proiectul – se adresează unui număr de peste 200 de liceeni, profesori de liceu, jurnalişti, bloggeri si activişti ai societăţii civile din 10 oraşe ale României. Participanţii vor dobândi competenţe media ce le vor permite atât să identifice şi să respingă discursul incitator la ură şi atitudinea discriminatoare în presă, cât şi să se comporte în mod responsabil în calitate de “generatori de conţinut online”.

Pentru informaţii suplimentare şi confirmări, vă rugăm sa o contactaţi pe Mihaela Danga, manager de program, pe adresa: mihaela@cji.ro. Înscrierile se primesc pănă la data de 9 octombrie, ora 15.00.