Un grup de voluntari din judeţul Mureş, de la Asociaţia UnDaVerde şi Clinica Holomed din Târgu Mureş, au dezvoltat un dispozitiv non-medical pentru nevoia urgentă de oxigen în caz de infecţie cu coronavirus, după un model implementat în spitale din Italia.
„Ne-am gândit să lansăm un proiect pentru că în situaţia actuală, probabil şi ţara noastră se aliniază acestei curbe dureroase şi atunci e nevoie de mai mult suport pentru spitale şi pentru îngrijirea pacienţilor care se prezintă la urgenţe. De aceea această mască Easy Covid 19, este un dispozitiv non-medical, dar care poate fi utilizat cu succes în spitale mai ales în situaţia actuală de urgenţă sanitară, ca dispozitiv de terapie subintensivă (pentru cei care au nevoie de oxigen dar nu necesită intubare). Această mască utilizează o mască snorkeling (pe care o folosesc şi scafandrii), la care se modifică o parte pentru a insera o valvă, care permite să fie astfel legată la tuburile de oxigen din spital. Este un model produs după un patent liber realizat în Italia după izbucnirea pandemiei şi a ajutat foarte multe persoane în lipsa aparatelor medicale de ventilaţie. Acest dispozitiv este de uz spitalicesc, nu este indicat să fie folosit acasă, fiind nevoie de racordare la tuburile de oxigen”, declarat Mirela Pribac, de la Clinica Holomed.
Prototipul a fost transmis la Ministerul Sănătăţii pentru avizare.
Georgiana şi Klaus Birthler de la Asociaţia UnDaVerde au făcut apel la cadre medicale să se implice în testarea dispozitivului, iar reprezentanţii spitalelor să ştie că îl vor putea utiliza dacă situaţia o va impune şi au arătat că există deja oameni de afaceri care s-au mobilizat pentru a finanţa acest proiect.
„Există firme private din Târgu Mureş şi Reghin care au donat bani către asociaţie şi au fost achiziţionate deja 50 de măşti de la magazinul Decathlon care să fie folosite în caz de urgenţă dacă nu vor exista echipamente medicale disponibile pentru numărul mare de pacienţi, adică va fi un plan B. Au făcut un apel la personal medical care să se implice în această iniţiativă pentru testarea acestor măşti”, a arătat Klaus Birthler. AGERPRES