Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a acordat marţi, în cadrul unei ceremonii, Distincţia ALAE (Aripi) fostului preşedinte al Federaţiei Române de Triatlon, Péter Klosz, care s-a stins din viaţă la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 49 de ani, precum şi celei mai tinere campioane europene la tenis de masă, Bernadette Cynthia Szőcs, multiplă campioană naţională şi europeană.
„Astăzi premiem cu cea mai importantă distincţie acordată de Consiliul Judeţean, viaţa şi activitatea unor oameni care reprezintă adevărate modele pentru noi toţi (…) Cei doi sportivi laureaţi astăzi au obţinut, de-a lungul carierelor lor, rezultate deosebite care vor fi trecute în revistă la momentul potrivit. Performanţele obţinute de ei nu ar fi putut fi atinse fără perseverenţă şi sacrificii şi despre aceste lucruri doresc să vă vorbesc în acest moment. Trăim într-o societate a vitezei în care marea majoritate a oamenilor îşi doresc să obţină rezultate, faimă, succes cu minimum de efort. Cei doi laureaţi ai distincţiei ALAE ne învaţă, însă, o altă lecţie, importantă pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru cei tineri. Pentru a avea cu adevărat succes este nevoie de o muncă susţinută, de sacrificii personale, de dedicaţie şi de capacitatea de a depăşi dificultăţile întâlnite pe parcurs”, a declarat preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc.
El a arătat că Bernadette Szőcs şi Péter Klosz sunt două personalităţi cunoscute tuturor iubitorilor sportului, indiferent de etnie sau de ţara în care trăiesc, şi că este o onoare că cei doi sunt originari din judeţul Mureş.
„Îmi doresc ca acordarea acestor distincţii să fie privită ca o apreciere a acestei munci titanice, ca un omagiu adus nu doar sportivilor în sine, ci şi antrenorilor şi familiilor lor, ca o recunoaştere a eforturilor şi perseverenţei tuturor celor care fac posibilă bucuria pe care o simţim atunci când aceşti sportivi obţin rezultate impresionante”, a arătat Peter Ferenc.
Laudatio pentru Bernadette Cynthia Szőcs a fost rostit de doctoral Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IBCvT Târgu Mureş, de asemenea deţinător al celei mai importante distincţii a CJ Mureş.
„Bernadette Cynthia Szőcs s-a născut în Târgu Mureş la data de 5 martie 1995, unde a început să practice tenisul de masă, călcându-i pe urme fratelui său, Hunor. Este este cea mai tânără campioană europeană la tenis de masă, performanţă care, după 23 de ani, a adus României bucuria de a avea cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Europa (…) Campioană a Franţei în sezonul 2013-2014, cu echipa C.P. Lyssois L.M., Szőcs Bernadette Cynthia a fost vicecampioana Franţei în sezoanele 2014-2015 şi 2018-2019, participantă în grupele Champions League şi semifinalistă în Women’s ETTU Cup, în sezonul 2015-2016. În prezent, evoluează în Liga Campionilor cu echipa TTC Berlin Eastside din Germania (2019-2020) şi este legitimată din iulie 2019 la clubul sportiv al armatei Steaua Bucureşti, atingând de curând cel mai important obiectiv al său, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, după ce echipa României a învins echipa Indiei cu 3-2 la turneul preolimpic de la Gondomar (Portugalia)”, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Sportiva a fost reprezentanta României la prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Singapore, din anul 2010, a participat cu echipa de senioare a României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a obţinut medalia de bronz la proba de simplu la Jocurile Mondiale Universitare de Vară din Coreea, în iulie 2016, precum şi la cele din Taiwan, în 2017, şi este campioană europeană cu echipa de Senioare a României în 2017, la Luxembourg şi în 2019, la Nantes.
De asemenea, deţine medalia de bronz la proba de dublu mixt seniori la Campionatul European din 2016, de la Budapesta, iar în 2011, 2013 şi 2015 a devenit vicecampioană europenană cu echipa de senioare a României, în Polonia, Austria, respectiv în Rusia şi a câştigat trei Open-uri.
„Este de cinci ori Campioană Europeană de cadete, dublă Campioană Europeană de junioare la simplu si dublu, triplă Campioană Europeană de junioare la simplu, dublu şi echipe, Campioană Europeană cu echipa României de junioare, de peste 10 ori Campioană Balcanică de cadete, câştigatoarea Open-urilor de Juniori(WJC) ale Cehiei, Argentinei şi Germaniei, câştigatoarea Open-urilor de Juniori ale Poloniei şi Bahrain-ului, câştigătoarea Open-ului de junior al Ungariei. A fost, de asemenea, multiplă Campioană Naţională la copii, componentă de bază a Lotului Naţional de Cadete şi a Lotului Naţional de Junioare. A fost Campioană Naţională la Simplu Senioare, Dublu Senioare, Dublu Mixt Seniori şi cu echipa. Este Campioană Naţională de Tineret, la simplu şi dublu feminin, Campioană Naţională la Simplu junioare şi deţine sute de trofee si medalii naţionale şi international”, a arătat dr. Suciu.
Cea mai bună clasare în Clasamentul Mondial a fost numărul 14 mondial în World Ranking-ul Mondial, în octombrie 2019 fiind cotată numărul 17 Mondial la senioare. A fost, anterior, numărul 1 European la U21 şi numărul 1 European la Senioare, din aprilie 2019 până în august 2019, iar în prezent este numărul 2 european.
Primarul oraşului Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán, a citit laudatio pentru Péter Klosz, arătând că acesta a pus oraşul Târgu Mureş şi judeţul Mureş pe harta triatlonului internaţional.
„Datorită efortului şi muncii lui s-a înfiinţat un club sportiv privat în Târgu Mureş, Master Ski & Bike, care la început, în condiţii foarte modeste, s-a implicat activ în viaţa comunităţii, antrenând copii, organizând cantonamente şi concursuri locale. La foarte scurt timp au apărut primele rezultate sportive, în primul rând la categoria copiilor şi juniorilor, care au obţinut nenumărate rezultate, medalii la nivel naţional. Începând cu anul 2011, Klosz Péter s-a implicat activ în înfiinţarea Federaţiei Române de Triatlon, punând practic bazele funcţionării acesteia din calitatea de secretar general, a organizat primele concursuri internaţionale de triatlon şi duatlon în România, a contribuit la participarea sportivilor din România la concursurile internaţionale, a lansat o serie de programe pentru sportivi, antrenori şi arbitri, care acum sunt recunoscuţi de Federaţia Europeană de Triatlon (ETU), respectiv de Federaţia Internaţională de Triatlon (ITU)”, a arătat Csibi Attila Zoltán.
Din 2016, Klosz a ocupat funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Triatlon şi la nivelul ETU făcea parte din comisia de dezvoltare.
„Sub conducerea lui Klosz Péter, Federaţia Română de Triatlon a trăit cea mai dinamică dezvoltare dintre federaţiile europene de triatlon, iar judeţul Mureş şi oraşul Târgu Mureş au devenit anual gazda unor evenimente sportive internaţionale de top, cum ar fi Campionatul Balcanic de Cross Duatlon, Campionat European de Cross Duatlon şi Cross Triatlon, Xterra, Festivalul European de Multisport şi numeroase campionate naţionale de duatlon, triatlon, aquatlon sau aquabike. Totodată, în plan local s-a implicat în organizarea mai multor competiţii sportive dedicate comunităţii locale. Tot de numele domnului Klosz Péter se leagă şi marile evenimente sportive din ţară, cum ar fi Campionatul European de Wintertriatlon şi Campionatul Mondial de Wintertriatlon din Cheile Gradiştei, Cupa Europeană de Triatlon din Mamaia, Campionatele Naţionale de Ironman şi Half Ironman din Oradea, Cluj sau Lacul Vidraru”, a remarcat vorbitorul.
Sub îndrumarea lui Klosz Péter, sportivii din România şi chiar din Târgu Mureş au fost medaliaţi la Campionatele şi Cupele Europene şi Mondiale, iar în ultima perioadă depunea eforturi pentru ca triatlonul din România să fie reprezentat la Jocurile Olimpice, pentru prima dată în istorie, atât de sportivi cât şi de arbitri.
„Klosz Péter avea planuri mari, realizabile pentru viitor, dorea să organizeze şi un Campionat Mondial de Multisport în judeţul Mureş”, a conchis Csibi Attila Zoltán.
Distincţia ALAE acordată de Consiliul Judeţean lui Péter Klosz a fost înmânată fratelui sportivului, Viktor Klosz.
Începând din anul 2014, când a fost instituită, Distincţia ALAE a fost conferită dirijorului orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, japonezul Shinya Ozaki, şefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, cercetătorului Zoltan Kolozsvary şi celebrei soprane Virginia Zeani. AGERPRES