Preşedintele Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România (APSR), Gigi Petre, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în urma discuţiilor din cadrul Adunării Generale a forului au fost formulate opinii divergente cu privire la transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din funcţionari publici în demnitari şi că o decizie finală în acest sens va fi formulată până în data de 27 martie.
„Unii din colegi cred că este bine să se facă această transformare, alţii cred că ar trebui menţinută funcţia apolitică în zona de prefect şi subprefect. Toată lumea şi toate punctele de vedere se învârt cumva în jurul unui singur cuvânt: ipocrizie. Că nu s-a reuşit aplicarea Legii 340 din 2006 până acum şi tot au fost susţineri politice pentru prefecţi, o parte din colegii noştri care sunt cu examen dat în 2006-2007, care au calitatea de înalt funcţionar public şi ocupă aceste funcţii prin concurs, consideră că ar trebui menţinută această situaţie. Ipocrizie este pe de o parte că acest sistem apolitic nu a funcţionat şi tot au fost făcute schimbări, pentru că şi lor la momentul respectiv nu li s-a aplicat mobilitatea şi nu au ocupat aceste funcţii de prefect doar datorită faptului că erau funcţionari publici şi aveau această calitate. Tot au avut o anumită susţinere politică, indiferent dacă s-au făcut anul trecut sau acum doi ani. Discuţia este mai amplă”, a precizat Gigi Petre.
Preşedintele APSR a arătat că din 2008-2009 nu s-au mai desfăşurat concursuri pentru înalţi funcţionari publici şi că marea problemă în lipsa acestor concursuri este că funcţiile de prefect şi subprefect, cu mici excepţii, se exercită cu caracter temporar şi prin detaşări prelungite.
„Este foarte bine să se regleze (…) Pentru un bun act administrativ al Instituţiei Prefectului nu contează foarte mult dacă este demnitar sau funcţionar public. Dacă va fi demnitar, va avea putere şi instrumente să rezolve problemele. Tind la momentul acesta să merg către zona de demnitate publică, dar nu este luată încă o decizie. Până în 27 martie Asociaţia va transmite un punct de vedere”, a precizat acesta.
Potrivit lui Gigi Petre, în cadrul Adunării Generale a APSR care s-a desfăşurat la Târgu Mureş, joi şi vineri, au fost discutate o serie de propuneri de modificare a Codului Administrativ, printre care şi acelea ca la numirea şefilor deconcentratelor prefecţii să dea un aviz obligatoriu, iar secretarii unităţilor administrativ-teritoriale să fie subordonaţi prefecţilor.
O altă propunere a fost cea de reînfiinţare a funcţiei de secretar general al prefecturilor, astfel încât să existe o continuitate la nivelul acestei instituţii, indiferent de schimbările care se petrec la nivelul funcţiilor de prefect şi subprefect.
AGERPRES
Propuneri care denota o „micimea intelectuala”din partea acesyor indivizi în domeniul administrației publice.3