În cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, fostul director al şcolii maghiare căreia i s-a desfiinţat calitatea de instituţie de sine stătătoare a punctat că urmărirea sa penală a început acum exact 2520 de zile, organul de cercetare considerându-l suspect timp de aproape şapte ani.
Potrivit lui Zsolt Tamási, stigmatizarea sa a afectat nu numai persoana sa, ci şi şcoala catolică, elevii, profesorii şi comunitatea de părinţi din cadrul şcolii, întrucât în procesele împotriva şcolii s-a afirmat adesea ca argument că instituţia de învăţământ a fost înfiinţată în urma unui “caz de corupţie”, prin urmare “înfiinţarea acestuia a fost ilegală”.
Fostul şef al instituţiei – care în prezent coordonează clasele relocate de la şcoala catolică desfiinţată, în calitate de director adjunct al Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş – a calificat ca fiind nedrept faptul că DNA a menţinut atât de mult timp această situaţie neclară din punct de vedere juridic, situaţie menită să facă imposibilă funcţionarea şcolii catolice. În schimb, încetarea urmăririi penale a confirmat faptul că “merită să continuăm eforturile pentru ca la Târgu Mureş să funcţioneze o şcoală catolică”, a spus Tamási.
Avocatul său, Csongor H. Gogolák, a amintit că în 2016 DNA a început urmărirea penală cu suspiciunea de abuz în serviciu, iar în 2017 i-a şi trimis în judecată pe Zsolt Tamási şi pe Ştefan Someşan, pentru presupuse ilegalităţi comise în legătură cu redeschiderea liceului catolic care a fost desfiinţat în perioada comunismului.
Cu toate acestea, în 2018, Tribunalul Mureş a anulat rechizitoriul şi l-a trimis înapoi la parchet, pentru completări, această hotărâre devenind în acelaşi an definitivă printr-o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş.
Potrivit avocatului, în cei cinci ani care au trecut de atunci au aşteptat ca DNA să întocmească un rechizitoriu “solid din punct de vedere legal” şi susţinut de probe, scop în care procurorul “a susţinut mai multe audieri”, în final DNA informând joi părţile asupra încheierii procedurilor. Parchetul a motivat acest lucru prin faptul că părţile vătămate, adică Inspectoratul Şcolar Mureş, Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” şi Consiliul Local Târgu Mureş nu au suferit niciun prejudiciu în urma presupusei săvârşiri a presupuselor infracţiuni, iar în lipsa unui prejudiciu cuantificabil nu sunt întrunite condiţiile legale pentru săvârşirea infracţiunii, a explicat avocatul.
Cei implicaţi au la dispoziţie 20 de zile pentru a contesta decizia, a mai adăugat avocatul.
În paralel cu urmărirea penală a fostului şef de instituţie au avut loc o serie de procese şi acţiuni juridice în vederea desfiinţării şcolii catolice în sine, o şcoală pe care Biserica, UDMR şi comunitatea locală maghiară au tot încercat să o reînfiinţeze, în mai multe moduri.
În luna mai a anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat o sentinţă definitivă în procesul în care organizaţii naţionaliste româneşti au iniţiat anularea decretelor ministeriale de înfiinţare a şcolii. În urma deciziei care a dus la desfiinţarea liceului catolic, consiliul local al oraşului a iniţiat anul acesta, printr-o nouă hotărâre, redobândirea independenţei şcolii.
Şcoala reprezintă un ghimpe în coasta organizaţiilor naţionaliste româneşti deoarece în 2004, Biserica Romano-Catolică a redobândit pe cale juridică clădirile naţionalizate ale liceului din Târgu-Mureş. Fosta clădire principală a liceului catolic găzduieşte acum şcoala de elită a românilor din Târgu-Mureş, Colegiul Naţional “Unirea”. Părinţii şi profesorii ace stuia din urmă se tem că, în cazul în care liceul catolic va fi reînfiinţat, acesta va revendica în cele din urmă fostele clădiri.
Sursa: MTI