Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală (ascunderea bunului sau sursei impozabile sau taxabile, în scopul atins al sustragerii de la plata obligațiilor fiscale):
– Persoana juridică S.C. DISTILERIILE REGUN S.R.L., cu sediul social în localitatea Reghin,
– CIOARBĂ VENUŢ, manager vânzări la SC REGUN DISTRIB SRL Reghin (la data faptelor)
– MERA VICTOR, director general la SC REGUN ALCOM SRL Reghin (la data faptelor)
În perioada 1 mai 2008 – 31 decembrie 2009, societatea S.C. DISTILERIILE REGUN S.R.L. Reghin, având ca obiect de activitate distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice, a eliberat în consum (produs și comercializat) cantitatea totală de 11.382.657,6 litri de băuturi spirtoase. Aceste produse au fost declarate de societate, prin reprezentanții acesteia, inculpații Cioarbă Venuț și Mera Victor drept „băuturi intermediare”, ceea ce atrăgea un nivel de accizare de peste 10 ori mai scăzut decât în cazul băuturilor spirtoase. În lipsa unei încadrări tarifare care, în mod intenționat nu a fost obținută, societatea S.C. DISTILERIILE REGUN S.R.L. Reghin a achitat accize la un nivel mult diminuat, în funcție de tipurile de băuturi menționate în autorizația de antrepozit fiscal și nu la nivelul celor comercializate.
Prejudiciul în dauna bugetului statului prin infracțiunea de evaziune fiscală, reținut de procurori este de 25.726.661 lei, echivalentul a 6.484.569 euro. Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Brașov din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Cioarbă Venuț și Mera Victor cât și a persoanei juridice S.C. DISTILERIILE REGUN S.R.L, până la concurența sumei reprezentând valoarea prejudiciului reținut.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureș. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Sursa: DNA