Cinci persoane sunt acuzate de corupție de Direcția Națională Anticorupție cu privire la privatizarea transportului local din Tîrnăveni. În dosarul 1388/323/2012 foştii consilieri locali Chindriş Ovidiu, Stanciu Danil şi Micşa Ioan, secretarul Blănaru Ştefan, fostul director al Comunale Ani Vasile şi un angajat de la finanţe din Tîrgu-Mureş, Roman Claudiu, sunt acuzaţi de DNA că prin infracţiuni de corupţie au produs un prejudiciu în valoare de 10 miliarde de lei prin subevaluarea bunurilor, construcţii şi teren, supuse vânzării cu ocazia privatizării serviciului de transport public local.
În ședința ordinară a Consiliului Local Tîrnăveni, din data de 31 ianuarie, consilierii au avut în mape un proiect de hotărâre survenit în urma unei cereri a Judecătoriei Tîrnăveni de constituire a municipiului ca parte vătămată în acest proces. Persoanele inculpate în acest dosar şi-au susţinut nevinovăţia, invocând faptul că nu se putea aduce un prejudiciu municipiului Tîrnăveni, chiar şi în situaţia în care Consiliul Local era acţionar majoritar la SC Comunale SA, atât timp cât bunurile care au fost înstrăinate erau proprietatea acestei societăţi. De asemenea, aceste persoane au arătat că în contractul de vânzare cumpărare, părţile contractante sunt societățile Comunale şi Tar şi nu apare nicăieri vreo menţiune despre Consiliul Local, astfel că societatea Comunale nu ar fi putut vinde aceste bunuri dacă nu era proprietara acestora. „După ce am prezentat concedentului datele negocierii, comisia și-a încheiat activitatea. La contractul referitor la vânzarea de active s-au dispus niște expertize tehnice care s-au realizat în niște condiții cel puțin dubioase și care au dus la determinarea unor valori de piață extraordinar de mari. Veniturile obținute din vânzarea de active, 5 miliarde de lei, au mers direct în contul SC Comunale și apoi direct la bugetul de stat în contul datoriilor pe care societatea le avea, deci nu evorba de niciun prejudiciu”, a declarat fostul consilier Ioan Micșa.
„Aceste active au fost ale SC Comunale, iar Primăria nu are motiv să se constituie parte civilă, activele nefăcând parte din patrimoniul municipiului”, a declarat Ovidiu Chindriș, fost viceprimar al municipiului Târnăveni. „În anul 2008, după controlul Curții de Conturi, redevența datorată de trasportator nu era plătită deloc în 2007, eu am făcut sesizarea la DNA. Cred că ar fi un abuz din partea noastră să votăm pentru a nu ne constitui parte civilă în proces”, a declarat în calitate de consilier local, fostul primar al municipiului Târnăveni Adrian Matei.
După o oră și jumătate de discuții și o pauză, consilierii locali au amânat joi decizia de constituire sau nu ca parte civilă în procesul în care foşti consilieri locali sunt acuzaţi de DNA de corupţie în cazul privatizării transportului local. Consilierii au dorit să obțină informații suplimentare despre luarea acestei decizii deoarece administrația locală este deja constituită ca parte vătămată în proces. După obținerea detaliilor proiectul va fi rediscutat.
Mircea Barbu