La sfârșitul săptămânii trecute, la 1 Decembrie 2012, s-au împlinit 94 de ani de la Marea Unire, adică unirea cu România a tuturor teritoriilor românești aflate sub dominație străină. Această realizare istorică reprezintă, culmea, cea mai înaltă treaptă a manifestării patriotismului românesc, dar și un act istoric reparatoriu care a înlăturat jugul greu impus românilor timp de secole de către statele vecine: Ungaria, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, devenit apoi Imperiul Austro-ungar.
Procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unificat în cuprinsul aceluiași stat național a fost determinat de trei factori principali: contextul ideologic, politic și militar european, prezența pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești și acțiunea politică decisă a elitelor politice românești din Regatul României și din Austro-Ungaria.
Astăzi, țara e ca o navă aflată în derivă, într-o lume dominată tot mai puțin de valorile creștine. Politicienii vând țara străinilor, iar românilor de rând le e rușine de propria naționalitate. De aceea, mai mult ca oricând, avem nevoie să urmăm exemplul strămoșilor noștri care au realizat Marea Unire. Nu mă refer neapărat la întregirea teritorială a țării (deși încă Basarabia e ruptă de trupul țării), ci la aplicarea concretă a patriotismului românesc. Nu prin luptă armată, ci prin atitudine. Trebuie să combatem nepăsarea, lenea, incultura și, în primul rând, incompetența și lipsa de empatie față de popor a politicienilor, atât a celor de la nivel central, cât și local. Orice politician nepatriot ar trebui înlăturat. Fiindcă doar iubindu-ne țara putem ieși de sub imperialismul economic al noilor imperii ascunse sub masca egalității, doar apreciindu-ne pe noi înșine putem fi apreciați de alții. Doar astfel țara poate prospera din nou, doar astfel ne putem ridica la nivelul strămoșilor noștri care au participat la Unirea din 1918.
La mulți ani România, la mulți ani tuturor românilor!
Titi Dălălău