Ciprian Dobre, din partea USL, este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Dorin Florea, candidând sub culorile Alianţei pentru Mureş, a obţinut cel de-al patrulea mandat de primar. În afară de primăriile din Miercurea-Nirajului, Sîngeorgiu de Pădure şi Sovata, USL a câştigat restul primăriilor municipiilor şi oraşelor din judeţ. Candidaţii înscrişi în cele mai importante competiţii la alegerile locale din 10 iunie – Primăria Tîrgu-Mureş şi Consiliul Judeţean. Cum au votat candidaţii, vă arătăm mai jos…
Votul candidaţilor
Ora 8.00. Lokodi Edita, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost matinală la vot explicând că are un program încărcat. Lokodi, candidatul UDMR pentru şefia judeţului, a votat la Secţia de vot nr. 46 de la Gimnaziul „Romulus Guga” din Tîrgu-Mureş. Lokodi a votat pentru continuitate. Ora 9.00. Însoţit de soţia sa, Iuliana, deputatul Ciprian Dobre, candidatul USL la preşedinţia CJ Mureş, a ajuns la secţia de votare nr. 23 din Tîrgu-Mureş puţin după ora 09.00. Copreşedintele USL Mureş ne-a declarat că a votat cu gândul la viitorul copiilor, afirmând că este încrezător în votul mureşenilor. Tot la 9 dimineaţa şi-a exercitat dreptul de vot la Liceul Teoretic Bolyai Farkas şi candidatul independent la Primăria Tîrgu-Mureş, Smaranda Enache. Copreşedintele Ligii Pro Europa a susţinut că a votat pentru un oraş european, bazat pe o puternică solidaritate transetnică, transpolitică şi pentru ca municipiul reşedinţă de judeţ să redevină capitală regională. Biro Zsolt, candidatul PCM pentru preşedinţia CJ Mureş, a votat la ora 09.30 la Glodeni, la secţia Nr. 1 amenajată la Şcoala Generală din comună. Acesta a votat cu gândul la viitor. La ora 10.00, senatorul Frunda György s-a prezentat la Colegiul Naţional Unirea. Acolo, candidatul UDMR la Primăria Tîrgu-Mureş a aflat că nu mai este arondat secţiei din incinta colegiului, ci la cea din Casa de Cultură. Frunda a pus ştampila pe buletinele de vot pentru o conducere mai cinstită, mai corectă a oraşului şi pentru ca toţi târgumureşenii să aibă o viaţă mai demnă şi mai respectată. Prof. dr. Benedek Imre, candidatul PCM pentru Primăria Tîrgu-Mureş, a ales să voteze la aceeaşi oră cu contracandidatul său direct. Doar că la Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert”. Şi şeful Clinicii de Cardiologie s-a gândit la viitorul copiilor săi atunci când a votat. Cornel Brişcaru, candidatul USL la Primăria Tîrgu-Mureş, a aflat, de asemenea, că nu mai votează la secţia la care era arondat până nu demult. Acesta s-a plimbat de la Gimnaziul Romulus Guga la Gimnaziul Dacia pentru a vota. La ora 11.00 punea ştampila pe buletinele de vot pentru un oraş mai normal, pentru un viitor mai sigur şi mai cinstit în Tîrgu-Mureş. Tot, la ora 11, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, şi-a exercitat dreptul la vot la Colegiul Naţional „Unirea”. Candidatul Alianţei pentru Mureş la Primăria Tîrgu-Mureş a votat pentru viitorul oraşului.
La ora 12.00 a votat Marius Paşcan, candidatul Alianţei pentru Mureş pentru şefia judeţului. Acesta a ţinut să precizeze că s-a prezentat la urne după ce a asistat la slujba religioasă de la Catedrala Mare Ortodoxă. Paşcan a votat pentru un judeţ puternic, pentru un judeţ dinamic, eficient, pentru performanţă în administraţia publică şi pentru bunăstarea mureşenilor.
Dobre la CJ…
Candidatul USL Ciprian Dobre a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean în dauna şefei judeţului Lokodi Edita. De altfel, un prim semnal l-a dat chiar preşedintele acum câteva săptămâni, când a ciocnit un pahar de şampanie cu consilierii judeţeni şi şi-a luat parcă rămas bun, spunând că nu ştie dacă va mai obţine încă un mandat. Duminică, potrivit exit-poll-ului realizat în Tîrgu-Mureş de Geopol şi Realitatea TV, Dobre era anunţat primul cu 35% din voturi, în timp ce Lokodi îl urma la distanţă mică, de două procente. Rezultatul strâns i-a pus în gardă pe ambii candidaţi, care au fost rezervaţi în declaraţii, susţinând că vor aştepta rezultatele finale. Numărătoarea voturilor din judeţ a mărit însă distanţa între cei doi principali competitori, Dobre desprinzându-se în câştigător detaşat. Deputatul liberal Ciprian Dobre, potrivit numărătorii paralele efectuate de echipa sa de campanie, pe baza proceselor verbale încheiate în secţiile de votare, a obţinut 110.336 de voturi, însemnând aproape 41%. Pe locul al doilea s-a clasat Lokodi Edita cu 94.860, adică 35,07 %, în timp ex-prefectul a sosit pe poziţia a treia, adunând 54.705 de voturi, 20,22 %. Biro Zsolt nu a obţinut nici 4% din sufragii, adică a avut peste 10.000 de voturi şi, potrivit calculelor, şi dacă nu ar fi intrat în cursa electorală, Lokodi nu ar mai fi reuşit să îl învingă pe copreşedintele USL Mureş. Poate şi pentru că USL a avut de această dată observatori în toate secţiile de votare, inclusiv în cele maghiare, respectiv pentru că prezenţa la vot a maghiarilor nu a fost la fel de copleşitoare ca în urmă cu patru ani.
… Florea la Primărie
Considerat învingător încă înainte de ziua votului, având în toate sondajele peste 50%, edilul-şef al municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, nu s-a dezminţit. După închiderea secţiilor de votare, exit-poll-ul arăta în dreptul lui Florea 54%. La mare distanţă se clasa senatorul Frunda, care adunase 30% din sufragii, în timp ce pe locul al treilea se plasa candidatul USL Cornel Brişcaru, cu puţin peste 10 %. Pornită cu a doua sau treia şansă, Smaranda Enache nu a întrunit decât aproape 4% din voturile târgumureşenilor, în timp ce Benedek Imre a strâns 1% din sufragii. Numărătoarea a mai redus distanţa dintre primii doi clasaţi, dar nu determinant. Din numărul total de 77.393 de voturi valabile exprimate, Dorin Florea a obţinut 50,07%, Frunda Gyorgy 37,26%, Cornel Brişcaru 8,35%, Smaranda Enache 2,63% şi Benedek Imre 1,6%. Dorin Florea a fost, de asemenea, rezervat în declaraţii.
UDMR, majoritar în consilii
Atât în Consiliul Local Tîrgu-Mureş, cât şi în Consiliul Judeţean, UDMR va deţine majoritatea. UDMR a obţinut 28.382 de voturi – 10 mandate, Alianţa Pentru Mureş a strâns 22.239 de voturi, însemnând şapte locuri, iar Uniunea Social Liberală a primit 17.594 de voturi, pentru 6 mandate de consilier local. La nivelul Consiliului Judeţean, luni, la orele 16.00, când au fost numărate voturile din 196 de secţii de votare din totalul de 541, UDMR va avea 41%, USL – 30,99%, ApMS – 9,73 şi PCM – 5,23 %. Cum vor arăta alianţele în aceste consilii urmează să vedem imediat ce forurile deliberative local şi judeţean se vor constitui. Potrivit Legii nr. 215 din 2001, art. 31, constituirea consiliului local şi judeţean trebuie să aibă loc în 20 de zile de la desfăşurării alegerilor.
Vot de prefect şi subprefect
Prefectul Alexandru Petru Frătean a ajuns la secţia de votare la ora 14.00. Acesta i-a asigurat pe mureşeni că alegerile în judeţ vor fi corecte. La ora 16.00 a votat şi subprefectul Manuel Butiulcă. Acesta a votat pentru respect şi onoare.
USL, în câştig
USL a câştigat cele mai multe primării în judeţul Mureş, şi anume 46. UDMR are 37 de primării, ApMS – 9, PRM şi PCM câte două, Partidul Verde – 1. De asemenea, cinci primării vor fi conduse de candidaţi independenţi. USL a câştigat toate primăriile de oraşe şi municipii cu populaţie preponderent românească, şi anume la Reghin – Maria Precup, Sighişoara – Dorin Dăneşan, Târnăveni – Sorin Megheşan, Luduş – Cristian Moldovan, Sărmaşu – Ioan Mocean, Iernut – Ioan Nicoară, Ungheni – Victor Prodan. UDMR a câştigat primăriile din Miercurea Nirajului – Toth Sandor, Sângeorgiu de Pădure – Csibi Atilla, la luptă strânsă cu Dinu Socotar – USL, şi Sovata – Peter Ferenc.
Ligia Voro