În colecţia Bibliotecii Judeţene Mureş, cea mai mare de acest gen din ţară, care conţine peste un milion de volume, se află un document tipărit în anul 1744, ‘Articuli diaetales principatus Transylvaniae’, un act legislativ care conţine semnătura în original a împărătesei Maria Tereza.
Documentul a fost tipărit la Sibiu în 1744 de către Johannes Barth, unul dintre cei mai mari tipografi din Transilvania, poartă sigla atelierului tipografic şi a intrat în colecţia Bibliotecii Judeţene Mureş în 1944, când avocatul Fekete Janos a decis să îl doneze, alături de alte cărţi din colecţia sa particulară.
‘Nu mai există în colecţia Bibliotecii Judeţene un document care să poarte semnătura Mariei Tereza, dar în condiţiile în care am început procesul de clasare şi evaluare la Biblioteca Teleki în vederea includerii valorilor pe care le avem aici în tezaur, în patrimoniul naţional, avem toate şansele să dăm şi peste alte minuni de acest gen. Şi sperăm din toată inima să fie. La volumul mare de carte veche pe care-l avem la Biblioteca Judeţeană, surprize plăcute pot să apară la tot pasul. Acest document l-am descoperit în 2008, când am făcut o verificare a fondului’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Întrucât ‘Articuli diaetales principatus Transylvaniae’ poartă semnătura în original a Mariei Tereza şi sigiliul acesteia, documentul este considerat unic cel puţin la nivelul judeţului Mureş.
‘Cred că este una dintre cărţile cele mai interesante, cu siguranţă nu printre cele mai vechi, dar cu siguranţă printre cele mai interesante pe care le avem în colecţia de carte veche de la sediul central (…) La prima vedere e o carte destul de banală, dacă ne uităm la aspectul ei fizic, coperta simplă, de carton. Nu cred că a mai beneficiat de vreo restaurare în timp, se vede după felul în care arată. Este practic un fel de monitor oficial deoarece cuprinde un fragment de lege emis în perioada Imperiului Austriac, anul este 1744 când ştim foarte bine că la conducerea Imperiului Austriac se afla Maria Tereza, 1740-1780. Surpriza apare la finalul cărţii unde vedem foarte clar semnătura împărătesei, precum şi sigiliul imperial din ceară roşie, acoperit cu acest ornament care păstrează foarte clar urma sigiliului şi care-i conferă protecţie să nu se distrugă în timp’, a evidenţiat Monica Avram.
Pe document mai există şi alte semnături, mai greu de descifrat, aparţinând cel mai probabil unor miniştri sau consilieri ai împărătesei. AGERPRES