De curând, postul TV francez ARTE a realizat un documentar despre prima platformă românească de exploatare a gazelor din Marea Neagră, denumită Ana.
Platforma e operată de compania Black Sea Oil&Gas SA (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
BSOG desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale, conform obiectivului Uniunii Europene de zero emisii până în 2050 (e vorba de aşa-numitul European Green Deal, un plan adoptat de ţările UE prin care în 2035 emisiile de carbon trebuie reduse cu 55%, iar în 2050 continentul trebuie să devină neutru climatic), prin producția de gaze naturale în calitate de combustibil de tranziție și asigurând infrastructura vitală pentru dezvoltarea de proiecte de energie verde.
Portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) care constă în infrastructura terestră și cele două licențe de producţie de gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina.
Jurnaliştii francezi au vizitat platforma Ana, care e deja operaţională. Aceasta e situată la peste 110 km de ţărmul românesc al Mării Negre şi la 80 de cel ucrainean, într-o zonă în care apariţia de mine (ucrainene sau ruseşti) nu e chiar o noutate, dată fiind apropieera de zona de conflict.
Construirea platformei de extragere a gazelor Ana a durat 3 ani; gazul extras din mare e pompat la ţărm, în zona Vadu, iar de aici, în sistemul de distribuţie naţional. Platforma Doina urmează să fie construită nu departe de Ana.
Pentru Azomureş, gazul metan e vital
Inginerul Ovidiu Crăciun, director tehnic al Azomureş, a fost şi el interlocutor al echipei TV din Franţa. „De aici vine o bună parte a gazului de care are mare nevoie Azomureş. Două conducte alimentează instalaţia noastră de producere a amoniacului, iar una e pentru uz tehnologic (pentru obţinerea aburului, de exemplu).
Suntem un mare consumator de gaz metan, consumăm zilnic în jur de 1 milion de metri cubi şi producem circa 5.000 de tone de îngrăşăminte pe zi… avem mare nevoie de gazul metan extras din Marea Neagră. Suntem singurul furnizor român de îngrăşăminte chimice şi putem acoperi 80% din cererea internă”, a explicat Ovidiu Crăciun ziariştilor francezi.
Aceştia au mai conchis că producţia de gaze din Marea Neagră e o mare şansă pentru România, dar au remarcat şi faptul că ţara noastră şi-a pus singură piedică în 2018, atunci când Parlamentul (la Putere era PSD, varianta Liviu Dragnea) a votat aşa-numită Lege Offshore, prin care potenţialilor investitori în extracţia de gaze din Marea Neagră li s-au pus condiţii atât de grele încât nimeni n-a demarat nicio investiţie în acest sens.
Iar agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei ne-a prins cu această resursă colosală nevalorificată.
Cert e că, potrivit concluziilor ziariştilor francezi, gazele ce urmează a fi extrase din Marea Neagră vor fi de natură să ajute enorm Azomureş Târgu-Mureş şi, implicit, agricultura şi industria românească.
Vezi video mai jos:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.