La sfârșitul verii, în data de 30 august 2018, s-a desfășurat o nouă ședință de Consiliu Local în Tîrgu Mureș. Pe Ordinea de zi au fost 36 de proiecte de hotărâre. Multe dintre ele subiecte devenite o obișnuință în ultimele luni pentru că s-au tot amânat și reluat, cum ar fi proiectele referitoare la after school, la vizita în Coreea de Sud sau la propusa Academie de Arte Frumoase.
Mai mulți angajați la primărie
Primul proiect de pe Ordinea de zi s-a referit la aprobarea reorganizării Serviciului Public de Asistenţă Socială Tîrgu Mureş în Direcţia de Asistenţă Socială Tîrgu Mureş, cu personalitate juridică, modificarea corespunzătoare a structurii organizatorice, aprobarea organigramei, a numărului de personal şi a statului de funcţii.
Practic, s-a propus și creșterea numărului de angajați ai primăriei, ceea ce a provocat reacția consilierului POL Radu Bălaș care a spus că Primăria Tîgu Mureș deține recordul național la numărul de angajați, în raport cu numărul de locuitori și că nu este nevoie de noi angajări deoarece „sunt prea multe funcții bugetare în primărie și până acum”.
Man-Hee Lee, din nou în atenția consilierilor
Dacă punctele 2, 3 și 4 au trecut destul de repede prin procedura de vot, fiind niște proiecte referitoare la Organigramă şi Statul de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Unităţii Administrativ-Teritoriale Tîrgu Mureş, respectiv la aprobarea documentației de urbanism pentru anumite planuri urbanistice zonale, punctul 5 de pe Ordinea de zi a iscat discuții aprinse.
Este vorba, din nou, despre deplasarea în Coreea de Sud a unei delegații la Summitul de Pace a Alianței Mondiale a Religiilor, organizat de Man-Hee Lee, preşedintele Organizaţiei pentru Pace din Coreea de Sud.
În lunile trecute, Radu Bălaș s-a opus vehement acestei deplasări în Coreea de Sud, considerând-o fără folos pentru oraș și o plimbarea a unor consilieri în străinătate, pe bani publici. În aceiași termeni a criticat deplasarea și de data aceasta: „Acesta este subiectul prioritar al orașului Tîrgu Mureș. Cum să meargă cineva în concediu în Coreea de Sud… Ca să fim oraș al păcii. Noi suntem oraș al păcii și acum. Nu trebuie să mergem în Coreea de Sud ca să fim oraș al păcii! Sau dacă nu mergem în Coreea de Sud suntem oraș al războiului prin consecință?! Nu știu de ce această zbatere pentru o excursie… Ne zbatem ca cineva să meargă într-o excursie pe bani publici. Nu aduce niciun beneficiu orașului Tîrgu Mureș. Nimeni din Coreea nu o să vorbească despre Tîrgu Mureș”.
O propunere interesantă a venit din partea viceprimarului Makkai: să se voteze în mod secret deoarece unora dintre consilieri le-ar fi teamă să se exprime deschis: „Întrucât acest proiect a iscat foarte multe discuții, întrucât ne place să ne numim oraș multicultural, dar oraș al păcii nu… Știu că există presiuni asupra unora colegi și de teamă nu pot să-și exprime liber votul și opțiunea. Propun să facem un vot secret”.
Trebuia propuși doi consilieri care să meargă în Coreea. Unul dintre ei a fost Miculi. Al doilea nu a fost propus.
A fost acceptat votul secret. A fost luată o pauză de 5 minute ca să se pregătească buletinele de vot.
Iar proiectul a fost aprobat de către consilieri. Iată cum, probabil doi consilieri târgumureșeni, îl vor cunoaște pe Man-Hee Lee…
Aprobate rapid
Au urmat proiectele 6, 7… 23, toate aprobate destul de repede, referitoare la probleme precum: stabilirea cantităţii de masă lemnoasă care urmează a fi recoltată în anul 2018 din fondul forestier proprietate a municipiului Tîrgu Mureş şi modul de valorificare a acesteia; aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Amenajare padoc ierbivore africane” în incinta Grădinii Zoologice Tîrgu Mureș; aprobarea susţinerii financiare a unor unităţi de cult din municipiul Tîrgu Mureş pe anul 2018; aprobarea unor măsuri în vederea desfăşurării activităţii Grădiniţei din cadrul Liceului Vocaţional Reformat din municipiul Tîrgu Mureş etc.
Clubul Sovietic Municipal
Punctul 24, Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local Tîrgu Mureş nr. 353/2017 privind înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Tîrgu Mureș, a reaprins spiritele. Radu Bălaș de la POL a poreclit Clubul, denumindu-l Clubul Sovietic Municipal și afirmând că „Noi, în capitalism, reînființăm cluburile sportive de stat”. Bălaș a precizat că probabil securiștii de altă dată și Valentin Ceaușescu, care coordona Steaua, ar fi fost mândri să afle că se înființează la Tîrgu Mureș acest club.
Consilierul Csiki a venit cu replica: „Să nu uităm că domnul Valentin Ceaușescu cu echipa Steaua a câștigat Cupa Campionilor. … Eu sper din tot sufletul că Tîrgu Mureșul va avea rezultate sportive pe viitor pentru că ducem lipsă de rezultate”.
Hotărârea nr. 353 a fost completată cu un amendament propus de Csiki privind introducerea orientării turistice, printre ramurile sportive ale CSM.
Alte proiecte trecute rapid
A urmat o serie de proiecte care au trecut de rapid de votul consilierilor. Punctele 25, 26, 27 s-au referit la anumite terenuri a căror situație trebuia reglementată, proiecte care au primit votul pozitiv al consilierilor.
La punctul 28 de pe ordinea de zi s-a discutat despre propunerea a doi consilieri care să facă parte din juriul concursului de idei „Academia de Arte Frumoase Tîrgu Mureş”. Au fost propuși Tatár Lehel și Dumitru Matei, însă proiectul a picat la vot. La finalul ședinței, la solicitarea consilierului Matei Dumitru, care a precizat că inițial a votat eronat la acest punct, votul a fost reluat, proiectul a fost aprobat, iar Magyary Előd a fost propus în juriu, alături de Tatár Lehel.
La punctul 31, printr-un proiect de hotărâre, Radu Bălaș a propus revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 171 din 28.06.2018 referitoare la aprobarea indicatorilor tehnico-economici – Studiul de fezabilitate pentru „Terasă restaurant cu belvedere în zona amfiteatrului de la Platoul Corneşti, cu proiectele aferente”. Bălaș a argumentat că suma propusă pentru realizarea acestei terase este exagerat de mare și că prin revocarea HCL 171 s-ar putea repara greșeala făcută de consilieri când au aprobat realizarea terasei. Însă acest proiect nu a întrunit numărul de voturi necesar din partea consilierilor.
Parcările și posibilele implicații penale
La fel, a picat și proiectul de la punctul 32 – Proiect de hotărâre privind gestionarea directă a parcărilor din municipiul Tîrgu Mureș de către Administrația Domeniului Public. Radu Bălaș a atras atenția că gestionarea defectuoasă a parcărilor poate atrage consilierilor răspunderea penală, având în vedere că este în vigoare o hotărâre care spune că parcările pot fi concesionate pentru un milion 200 mii lei pe an. „Ori un milion 200 de mii de lei s-au încasat în circa 6 luni de administrare a parcărilor de către primărie”, a spus Bălaș. Acesta a accentuat faptul că prin concesionarea parcărilor sub posibilitățile reale de câștig se poate prejudicia bugetul primăriei și poate fi începută o urmărire penală. Practic, Bălaș a propus ca parcările să rămână în subordinea Administrației Domeniului Public din cadrul Primăriei. Însă proiectul a picat la vot.
After school, din nou amânat
O problemă amânată din nou este cea referitoare la reglementarea utilizării sălilor de clasă din școlile municipiului pentru activitățile de after school – punctul 33 de pe Ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind oferirea gratuită a sălilor de curs și suportarea cheltuielilor cu utilitățile de către municipiul Tîrgu Mureș pentru programul after school al elevilor din clasele 0-IV”. Consilierul Peti Andras consideră că „after school ajută la clădirea unei comunități mai puternice, îi ajută pe copii să devină niște indivizi dezvoltați armonios și fizic și psihic”. În general, consilierii sunt de acord că elevii ar trebui să folosească gratuit clădirile școlare pentru orele de after school și că educatoarele ar trebui să poată fi plătite pe o bază legală. Dar, după discuții îndelungate, proiectul a fost amânat pentru ca consilierii să aibă mai mult timp de gândire la acest subiect.
Parcările de sub hotel au aprins spiritele
Un al subiect care a aprins spiritele în cadrul ședinței de consiliu local s-a referit la aprobarea documentației de urbanism pentru o clădire cu 10 etaje din Aleea Carpați, un viitor hotel. Cei de la POL au susținut că trebuie impusă în certificatul de urbanism o clauză prin care investitorul să fie obligat să realizeze o parcare subterană sub hotel pentru a proteja spațiul verde din zonă de mașinile care ar urma să parcheze acolo.
Însă, viceprimarul Sergiu Papuc a afirmat că „e absurd să obligi un privat să investească încă două milioane de euro într-o parcare subterană”, mai ales că în Aleea Carpați este destul de mult spațiu verde.
Se pare că viitorul hotel va fi construit în apropierea unui proiectat bazin olimpic care se va realiza în zonă.
Cu toată opoziția celor de la POL, proiectul de hotărâre a întrunit numărul suficient de voturi.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.