Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii, ca şi când aţi fi în sala de spectacol, şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.
În zilele de luni şi vineri, de la ora 20.30, vă propunem câte o producţie din stagiunile trecute care, prin intermediul internetului şi al dumneavoastră, continuă să fie vie şi relevantă.
Luni, 11 mai, vă aşteptăm pe canalul de YouTube al Companiei (https://www.youtube.com/channel/UCyxzwhJj5ZiGWMc_–fY20Q) să vizionaţi „Don Qujote“, după Miguel de Cervantes, de Ada Milea, în regia lui Mihai Măniuțiu.
Spectacolul nostru caută să aibă intensitatea visului și, în mare măsură, logica lui turbulentă. Până la urmă, nu suntem, nu existăm decât în măsura în care ne lăsăm visați.
Formula muzicală în care e realizat spectacolul poartă semnătura inconfundabilă a compozitoarei Ada Milea, cea care, deși atât de discretă și evanescentă, a devenit o emblemă vie a tinerei generații de spectatori din România.
Don Quijote este o poartă a VISULUI TREAZ ‒ una dintre cele mari, regale. El poartă energia care e în dorințele noastre imposibile.
Din distribuţie fac parte actorii: Csaba Ciugulitu (Don Quijote), Luchian Pantea (Sancho Panza), Mihai Crăciun (Scriitorul), Rareş Budileanu, Costin Gavază, Anca Loghin, Alexandra Ţifrea/Georgiana Ghergu, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Raisa Anè, Sergiu Marocico, Cristina Holtzli, Ciprian Mistreanu, Claudiu Banciu, Ştefan Mura, Cristina Iuşan și Zeno Apostolache (Scribii din vis), iar orchestra este compusă din Zeno Apostolache (pian), Cristian Tomşa (vioară), Costin Gavază/ Rareş Budileanu (tobe, percuţie) și Claudiu Banciu (chitară).
Regia artistică a fost realizată de Mihai Măniuţiu, muzica originală şi textul au fost semnate de Ada Milea, scenografia a fost concepută de Adrian Damian, coregrafia îi aparține Vavei Ştefănescu, lighting design-ul a fost conceput de Daniel Klinger, orchestraţia muzicală îi aparține lui Zeno Apostolache, iar asistent de regie a fost Nicolae Băgăian.
Premiera spectacolului a avut loc miercuri, 26 martie 2014, ora 19.00, la Sala Mare.
Despre „Don Quijote“, în presă:
„Divertismentul acesta foarte bine reglat, admirabil ritmat, antrenant, cum se zice (la final, la suplimentul muzical de la aplauze, spectatorii chiar schiţează mişcări de dans, indiciu indubitabil că, dacă nu ar fi fost rigorile convenţiilor teatrale, chiar ar fi vrut să se amestece cu actorii), se metamorfează într-unul în care se repun în discuţie probleme de când lumea ale literaturii şi artei, probleme ce înseamnă însăşi substanţa scrierii lui Cervantes, conservate ca atare în spectacol. Ca de pildă, aceea a relaţiei dintre artă şi realitate, a ponderii iluziei, a identificării cititorului cu personajul, a bolii pe care o poate genera excesul într-o astfel de situaţie. În modul în care s-a făcut conservarea aceasta constă, la urma urmei, marea artă a lui Măniuţiu şi garanţia izbânzii lui.” (Mircea Morariu, în Adevărul, 21 aprilie 2014)
„În acelaşi timp divertisment inteligent şi fantezie onirică, re-interpretare şi re-citire a unei cărţi care a făcut înconjurul lumii, impunând (cel puţin) două personaje emblematice care conţin în ele lumi întregi şi doze mereu variabile de realitate şi imaginaţie, de întâmplări închipuite suprapuse peste existenţe presupus reale, spectacolul conceput de Mihai Măniuţiu (alături de asistentul de regie Nicu Băgăian) pe lectura extrem de proaspătă şi coerentă a histrionicei Ada Milea îşi construieşte propriul univers din muzică, imagine, semne şi idei, un univers care se prezintă rotund, atent şlefuit şi care se adresează nu numai spectatorului de teatru, ci şi iubitorului de carte. Este, în fapt, o invitaţie la lectură, pornind de la imaginea cântată.” (Sorin Mircea Rusu, pe www.liternet.ro, mai 2014)
Pe această cale vă invităm să vă abonați la canalul nostru de YouTube, pentru a primi notificări despre noi conținuturi.