Candidatul independent la Primăria din Târgu Mureș, Soós Zoltán, a prezentat detaliile unui concept pentru transformarea municipiului în Smart City, obiectiv aflat în planul de reconstrucție a orașului.
În cadrul unei dezbateri pe tema conceptului Smart City (Oraș Inteligent), la care au participat experți în domeniul inteligenței artificiale, candidatul independent la Primărie a subliniat faptul că, toate evaluările și clasamentele recente plasează Târgu Mureșul pe ultimele locuri și în acest domeniu.
„La sfârșitul lunii iunie, au fost publicate clasamentele Smart City pentru orașele din România. Târgu Mureș se află pe locul 22. De exemplu, Abla Iulia a lansat 106 proiecte inteligente, în timp ce Târgu Mureș a prezentat doar 7. Ne-au depășit orașe precum Focșani sau Botoșani. Rezutatul este lamentabil”.
În acest context, candidatul Soós Zoltán a prezentat câteva elemente din programul său despre ceea ce înseamnă, în viziunea sa, un oraș modern, format avizat de experți în domeniu.
Astfel, domnul W. Szabó Péter, cercetător în domeniul inteligenței artificiale, a explicat pe larg planurile viitorului parc tehnologic, care ar da un impuls deosebit dezvoltării și inovării sectorului IT precum și atragerii unor investitori importanți, care să se alăture celor implicați în acest proiect pe plan local.
Domnul UngváriCsongor, inginer software, a detaliat modul în care se poate acoperi nevoia de informații actualizate într-un Oraș Inteligent, prin dezvoltarea unui nou portal de informații al orașului, prin crearea a unei aplicații performante care rulează cu ajutorul unui un smartphone.
La rândul său, Domnul Farkas András, directorul PONT Cluj-Napoca, care a avut o intervenție online, a prezentat utilitatea dispozitivelor inteligente într-un oraș modern și a explicat cum pot fi folosite băncile inteligente din Cluj-Napoca.
O altă temă de discuție a fost amenajarea, la Târgu Mureș, a primului incubator de afaceri destinat tinerilor antreprenori, un concept care să contribuie la sprijinirea și dezvoltarea start-up-urilor pentru infrastructură și servicii, în acest fel simplificîndu-se procesul de intrare pe piață.
De exemplu, în acest moment, închirierea unui spațiu de 15 metri pătrați, destinat activităților de birou, începe de la 150 de euro, însă, în multe cazuri, poate să ajungă chiar la suma de 350 de euro lunar. Un tânăr aflat la începutul carierei sale nu își poate permite această investiție. De aceea dorim să le oferim o mână de ajutor, ca să își poată porni afacerea.
În plus, incubatorul de afaceri oferă consultanță juridică și contabilă, precum și programe de pregătire profesională, o sală de ședințe și o sală pentru conferințe. Aceste spații pot fi și închiriate, ceea ce ar aduce profit orașului.
Conform programului propus de Soós Zoltán, tinerii atreprenori vor putea folosi serviciile incubatorului de afaceri în primii 3 ani de activitate. După această perioadă, ei pot rămâne membri și pot participa la formări profesionale.
“Trebuie să transform Târgu Mureșul într- un oraș care să sprijine tot mai mult antreprenorii. Prin dezvoltarea mediului de afaceri vom atrage mai mult tinerii motivați, iar acest lucru va fi posibil prin acordarea unui sprijin constant, transparent și asumat, nicidecum prin marginalizarea lor. Pentru asigurarea unui viitor sigur cetățenilor este nevoie de dezvoltarea orașului, iar acest obiectiv nu poate fi realizat fără afaceri prospere.
Candidatul independent, Soós Zoltán, a subliniat faptul că nu promite minuni, doar muncă determinată și parteneriat. “Nu vom putea face totul peste noapte. Un Târgu-Mureș modern și de succes, să avem în vedere faptul că digitalizarea trebuie să reprezinte o prioritate absolută“.