Prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că cei care vehiculează planuri de autonomie ‘să nu conteze pe municipiul Târgu Mureş’ şi că respinge categoric astfel de demersuri, care sunt menite să incite în prag de alegeri.
‘Resping categoric aceste idei şi aceste demersuri neconstituţionale menite doar să înfierbânte minţile exaltate, acum, în prag de alegeri, şi le recomand tuturor celor care vehiculează astfel de planuri să nu conteze pe municipiul Târgu Mureş. În plus, pentru ca toată lumea să vadă şi să cunoască ce înseamnă administraţie exclusiv UDMR-istă, îi invit pe toţi cei curioşi să viziteze prima localitate care ar face parte din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, satul Băcel din comuna Chichiş, la graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov, pentru a vedea cu ochii lor atmosfera medievală întreţinută intenţionat în această zonă, unde nici piatră pe drum nu există’, a afirmat Dorin Florea.
Acesta a spus că dacă cineva doreşte să vadă o localitate abandonată de administraţia judeţului, în care, în 25 de ani, nu s-a construit nimic ‘de către politicienii care acum cer autonomie’, este invitat să viziteze satul Băcel în comuna Chichiş, judeţul Covasna.
‘Este înspăimântător să vedem cum prin abandonare, sărăcie şi neputinţă, liderii UDMR înţeleg autonomia şi în acest fel gândesc să administreze aşa-zisul Ţinut Secuiesc. Pe această cale îi asigur pe toţi târgumureşenii că nu voi permite ca oraşul să fie abandonat în atmosfera iraţională şi medievală pe care unii politicieni o pregătesc cu abilitate’, a susţinut Dorin Florea.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat joi, în cadrul seminarului ‘Limbile minoritare şi regionale în Europa’, organizat la Târgu Mureş, că speră să vină vremea când majoritatea românească să înţeleagă că proiectul de autonomie nu e împotriva ei.
El a susţinut că din 1993, în programul UDMR există diferite tipuri de autonomie pe care Uniunea le va promova, că au existat în Parlamentul României două astfel de proiecte care au fost respinse şi că acestea nu reprezintă o noutate.
‘Asta nu înseamnă că noi nu trebuie să avem o concepţie aşa cum vedem noi. Şi aşa cum în Tirolul de Sud funcţionează, slavă Domnului, din 1992 un tip de autonomie teritorială şi este o zonă dezvoltată, cu problemele rezolvate din cauza acestei autonomii teritoriale, a durat vreo 27 de ani în Italia până când au acceptat această formă de autonomie… Ei, în România au trecut 25 de ani de la Revoluţie, mai avem doi ani. Deci din acest punct de vedere, nu trebuie să ne sperie aceste concepte, de fapt, în primul rând, ar trebui să ştim ce vrea acea minoritate, care este loială României, care e cetăţean român de o anumită etnie’, a susţinut Laszlo Borbely.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.