Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în cazul poluării cu ulei de transformator provocată de Termocentrala Iernut, pe râul Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduş a fost deschis un dosar penal pentru poluare accidentală.
În plus, a spus Lucian Goga, Garda Naţională de Mediu (GNM) – Comisariatul Judeţean Mureş a decis amendarea Termocentralei Iernut, aparţinând SNGN Romgaz, cu suma de 100.000 lei, în timp ce Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş a aplicat o contravenţie în valoare de 40.000 lei.
„Imediat ce am fost informat cu privire la incident, am luat legătura cu Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului, precum şi cu dr. Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Incidentul de la Termocentrala Iernut a fost anunţat în jurul orei 12,40, Apele Române au intervenit în jurul orei 13,30, iar eu am fost anunţat de inspectorul şef de la ISU Mureş în jurul orei 18,00. Este prima dată când s-a întâmplat acest lucru în mai bine de trei ani şi jumătate. Trebuia, în calitate de şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să aflu primul. Între timp cei de la Apele Române şi Garda Naţională de Mediu s-au deplasat la faţa locului şi au intervenit, luând toate măsurile. Este regretabil ce s-a întâmplat. Dar s-a intervenit eficient, iar unitatea este monitorizată (…) Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş m-a informat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduş a fost deschis un dosar penal pentru poluare accidentală, Garda Naţională de Mediu a aplicat o amendă de 100.000 lei şi Apele Române o amendă de 40.000 de lei”, a arătat Goga.
Comisarul şef al GNM Mureş, Annamaria Szekely, a declarat, pentru AGERPRES, că Termocentrala Iernut a fost sancţionată pentru deversare de produse petroliere în ape de suprafaţă, care se situează între 50.000 şi 100.000 de lei.
„Inspectorii noştri au decis, din câte ştiu, aplicarea unei amenzi de 100.000 lei, care urmează să fie comunicată prin poştă Termocentralei Iernut. Inspectorii de mediu au stabilit şi o serie de măsuri, să elimine deşeurile care s-au produs în urma intervenţiei pentru neutralizarea uleiului (absorbanţi folosiţi, cum ar fi baloţi de paie), să se cureţe nămolului de pe malurile râului, fiindcă există ulei”, a spus Szekely.
Directorul ABA Mureş, Cristian Bratanovici, a menţionat că uleiul care a fost deversat accidental în râul Mureş a fost neutralizat, după trei zile de intervenţii.
„După calculele noastre în Mureş a ajuns în jur de o tonă. După estimările noastre, la primul baraj s-a reuşit captarea a 24% din cantitate, 30% la Teiuş (Alba), 30% la Şibot (Alba) şi restul la Mintia, în judeţul Hunedoara”, a declarat Bratanovici, pentru AGERPRES.
Surse din cadrul instituţiilor implicate în această intervenţie au precizat că întrucât specialiştii nu au putut cădea de acord asupra cantităţii de ulei deversată accidental în râul Mureş, Garda Naţională de Mediu a solicitat o expertiză. Romgaz susţine că, din datele deţinute, cantitatea deversată în râul Mureş, volum emulsie apă/ulei, este de circa un metru cub, variantă susţinută şi de Apele Române, în timp ce Garda de Mediu susţine că această cantitate ar fi mai mare.
Pentru faptul că Termocentrala Iernut nu a anunţat la timp incidentul, iar poluarea a fost anunţată de către un pescar de pe râul Mureş, după constatarea efectuată la faţa locului de către specialiştii Agenţiei Naţionale „Apele Române” s-a întocmit un proces-verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.
Şeful ABA Mureş a precizat că în urma intervenţiilor subunităţilor Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a fost evitat efectul transfrontalier al poluării, râul Mureş fiind inclus în acordul bilateral România – Ungaria.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.