Filmele propuse la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină de către România și Ungaria, ”Fixeur”, de Adrian Sitaru, și ”Testről és lélekről” (Despre trup și suflet), de Enyedi Ildikó, vor fi prezentate la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care a debutat miercuri la Târgu Mureș și se va desfășura până duminică.
Filmul ”Fixeur”, de Adrian Sitaru, care este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter.
„Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriate din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu își dă seama că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică’, se arată pe site-ul Festivalului Alter-Native.
Din distribuția filmului fac parte Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca, Cristophe Pomez. Proiecția acestuia fiind programată pentru sâmbătă, de la ora 16:00, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș.
”Testről és lélekről” (Despre trup și suflet), de Enyedi Ildikó, propunerea Ungariei la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a câștigat în acest an marele premiu la Festivalului Internațional de Film de la Berlin, iar în iunie a fost declarat marele câștigător al celei de a X-a ediție a Sydney Film Festival.
„Directorul unui abator este foarte intrigat de Maria, noul inspector de calitate trimis de autorități. I se pare foarte frumoasă, dar formală și retrasă. Endre mai e de părere că e prea strictă în evaluarea carcaselor de vită, dar Maria aplică regulamentul cu aceeași precizie cu care încearcă să-și ducă viața personală. În timpul unor interviuri de rutină, un psiholog descoperă că Maria și Endre au aceleași vise recurente. La auzul acestor vești, cei doi se simt jenați, ca introvertiți nu știu absolut nimic unul despre celălalt în afara vieții profesionale. În ziua următoare, se verifică și descoperă că au avut exact același vis în timpul nopții. Pe măsură ce-și compară visele, devine tot mai clar că se regăsesc în fiecare noapte pe un tărâm comun: o pădure în timpul iernii, liniștită, în care se iubesc frumos ca cerb și căprioară. Maria și Endre acceptă cu rezerve această coincidență stranie. Nu pot ignora intimitatea atât de firească pe care o au în aceste vise. Pentru doi oameni care nu par să se priceapă deloc la iubire, nu va fi ușor să aducă la lumina zilei această relație armonioasă din timpul nopților lor singuratice’, potrivit site-ului Alter-Native.
Din distribuția filmului fac parte Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán și Nagy Ervin. Filmul „Despre trup și suflet’ va rula duminică, de la ora 12.15, în Sala Mare a Palatului Culturii.
Pe lângă cele două producții, la Festivalul Alter-Native vor fi prezentate și cele mai noi și de succes lungmetraje ale cinematografiei românești și ungare.
Astfel, vor fi prezentate ”Ana, mon amour”, ce a câștigat ”Ursul de Argint” pentru montaj, de Călin Peter Netzer, regizorul filmului ”Poziția copilului”, distins în anul 2013 cu ”Ursul de Aur” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
În programul festivalului figurează și filmul-documentar ”Țara moartă” al lui Radu Jude, ”Marița”, de Cristi Iftime, care a avut premiera mondială la ediția de anul acesta a Festivalului din Karlovy Vary și care va rula în cinematografele din România din 1 decembrie, ”Ouăle lui Tarzan”, regizat de Alexandru Solomon și ”Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu.
Cinematografia ungară va fi reprezentată la Alter-Native cu pelicula ”Kincsem”, în regia lui Herendi Gábor, film ce rulează în cinematografele din Ungaria din martie și a fost urmărit de peste 400.000 de spectatori, fiind considerat cea mai de succes creație maghiară a ultimilor zece ani.
Alte filme maghiare care urmează să fie prezente la Alter-Native sunt: ”1945”, regizat de Török Ferenc, ”Bucla temporală” (Hurok), semnat de Madarász Isti, ”Kojot”, de Kostyál Márk, ”Brazilieni” (Brazilok), regizat de M. Kiss Csaba și Rohonyi Gábor, respectiv ”Soul Exodus”, semnat de Bereczki Csaba.
Datorită interesului deosebit manifestat din partea publicului, filmul ‘Kincsem’ de Herendi Gábor va avea două proiecții în cadrul Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, sâmbătă, de la ora 20,00 și duminică, de la ora 14.30 în Sala Mare a Palatului Culturii. Din cauza acestei modificări filmul „Marița” de Cristi Iftimie va fi proiectat duminică de la ora 12.30 în Sala Mică a Palatului Culturii.
AGERPRES