Două foste şcoli din Harghita şi Covasna, închise de mai mulţi ani, vor fi transformate în locuinţe pentru vârstnicii din mediul rural, în cadrul unui proiect derulat în premieră de Asociaţia Caritas.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că proiectul este finanţat de un donator din Germania şi are ca obiectiv ca vârstnicii singuri de la sate să rămână într-un mediu cât mai apropiat de cel în care au trăit şi să nu fie internaţi în azile aflate la distanţă mare.
Peter Gyorgy a precizat că, în urma solicitărilor trimise către primării, s-au primit foarte multe oferte şi au fost alese două localităţi din judeţele Harghita şi Covasna care au pus la dispoziţie clădirile unor şcoli închise de mai mulţi ani. Este vorba de comuna Estelnic din Covasna şi de localitatea Satu Mic, comuna Lupeni, din judeţul Harghita. În curând va începe renovarea şi amenajarea acestor imobile, care vor găzdui între şase şi opt bătrâni, urmând ca unul dintre aşezăminte să fie dat în folosinţă până la sfârşitul acestui an.
Peter Gyorgy a spus că aceste clădiri sunt înconjurate de grădini mari, cu pomi fructiferi, unde vârstnicii pot să crească găini, să-şi aducă de acasă pisica sau câinele şi să se simtă într-un mediu familiar. De asemenea, din sat vor fi instruite persoane care să aibă grijă de vârstnici, iar asistentele care fac parte din reţeaua de îngrijire la domiciliu se vor ocupa de administrarea de tratamente pentru bătrâni, dacă va fi cazul. Potrivit sursei citate, cele două primării sunt interesate şi să aloce finanţare pentru acei bătrâni din localitate care au nevoie de sprijin.
Primarul comunei Lupeni, Kovacs Lehel, a declarat pentru AGERPRES că a îmbrăţişat imediat ideea Caritas întrucât vremurile s-au schimbat, tinerii părăsesc satele şi nu mai are cine să aibă grijă de părinţii lor, iar în acest mod se rezolvă o problemă socială.
‚Pe vremuri era altfel. Trăiau trei generaţii într-o curte, aveau grijă unii de ceilalţi, bătrânii de nepoţi şi copiii de părinţii lor. Acum vremurile s-au schimbat şi din ce în ce mai mulţi bătrâni rămân singuri acasă. Iar ideea Caritas mi s-a părut fantastică – aceea ca bătrânii să rămână cât mai aproape de locul unde au trăit, să nu fie dezrădăcinaţi, să aibă în continuare chef de viaţă’, a declarat primarul Kovacs Lehel.
El a ţinut să adauge că, din fericire, în comuna Lupeni numărul bătrânilor singuri nu este foarte mare, dar este responsabilitatea celor tineri să aibă grijă de vârstnicii ‚care le-au lăsat moştenire localităţile’.
Asociaţia Caritas doreşte să extindă acest proiect şi în alte localităţi, întrucât deschiderea şi interesul manifestat de autorităţi au fost foarte mari.
AGERPRES