Foto 1: Ceremonia din Centrul vechi
Foto 2: Ceremonia din cartierul Dacia
Miercuri 9 mai, ludușenii au participat la două manifestări care au omagiat trei momente din istoria patriei: Cucerirea Independenței de Stat din anul 1877, Victoria în cel de-Al doilea Război Mondial în 1945 și Ziua Europei. Conform tradiției, Primăria orașului și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” au organizat ceremonialurile adecvate momentului.
Mai întâi, la Monumentul Eroilor din Centrul vechi al orașului, după intonarea Imnului de Stat al României și a Imnului Uniunii Europene, un sobor de preoți din Protopopiatul Ortodox Luduș a oficiat un serviciu religios de pomenire a martirilor neamului.
Alături de elevi din instituțiile de învățământ și locuitori ai orașului, au fost prezenți din partea Primăriei viceprimarul Kis István, Liviu Botezan, Marius Dudilă, Sebastian Căpușan, Cornel Boitoș, Cornel Luca, consilierii locali Gelu Puia, Adrian Banea, Claudia Botezan, Szekely Zoltan Levente, Ioan Șopterean și Adrian Detetșan, coloneii în rezervă Sever Popovici, Ioan Rusu și Puiu Cecălăcean, Vasile Stoica și Iulian Cojocariu de la Poliția Națională și Dragoș Claudiu Covaciu de la Jandarmerie.
La Monumentul Eroilor din cartierul Dacia ceremonialul religios a fost asigurat de preoții greco-catolici, dr. Sorin Valer Rusu, Eugen Mărcuș – Sânger, Aurel Dan – Grindeni, Ioan Jidveian – Ațintiș și Ioan Simionca – Zau de Cîmpie.
La cele două monumente au depus coroane de flori cu tricolorul României Primăria orașului, Asociația Veteranilor de Război și a cadrelor militare în rezervă și retragere, Ministerul de Interne, Instituțiile de învățământ, Direcția Finanțelor Publice – Agenția Luduș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Societatea Comercială Unirea, SC TEREOS SA și formațiunile politice PSD, UDMR, PNL și PMP. În final, Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a solicitat celor prezenți să păstreze un minut de reculegere în amintirea militarilor căzuți pe toate câmpurile de luptă, în lagăre și închisori. Despre evenimentul de vineri, 11 mai din Cimitirul Eroilor în numărul următor.
…
În 16 aprilie 1951, deci acum 67 de ani, prin Tratatul de la Paris a luat naștere Comunitatea Europeană a Cărbunelui și a Oțelului (CECA). Tratatul a fost semnat de Franța, Germania, Belgia, Italia, Luxenburg și Olanda, aceleași țări care instituiau Piața Comună și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM), ceea ce a constituit mai târziu fundamentul Uniunii Europene. Anii au trecut, situația geo-politică a Europei a cunoscut modificări majore ce au făcut ca în anul 2007 România, braț la braț cu Bulgaria să acceadă în Comunitatea Europeană după ce în 2004, într-un val masiv au „intrat” în Europa Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.