Dr. Ayman Elkahlout: „La IUBCvT Tîrgu Mureş am întâlnit o atmosferă caldă care te ajută să vrei să muncești și să dezvolți”
Dr. Ayman Elkahlout, şef Laborator Explorări Funcţionale Invazive în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu Mureş.
Rep.: Domnule doctor, pentru început, oferiți-ne câteva date despre dumneavoastră. Cum aţi ajuns să faceţi parte din echipa de profesionişti de la IUBCvT Tîrgu Mureş?
Dr. Ayman Elkahlout: Am absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1999 la UMF Victor Babeș Timișoara. Imediat am început specializarea de cardiologie la Institutul de Boli Cardio Vasculare Timișoara. Profesez din anul 2004 după ce am obținut specializarea în cardiologie. În octombrie 2008 m-am alăturat echipei de la IUBCVT Tîrgu Mureș căutând șansa de muncă în condiții de colegialitate și dezvoltare tehnică și științifică. Pur și simplu m-am gândit că e o provocare să fac un drum nou, departe de Timișoara unde consideram că e casa mea. Și după un an de zile am reevaluat situația, am văzut sprijin total, sprijin pe care îl găsesc din partea conducerii și a colegilor mei și azi. Am întâlnit aici o atmosferă caldă care te ajută să vrei să muncești și să te dezvolți. Până acum nu mi s-a întâmplat să propun ceva și să mi se refuze, mă refer la propuneri în avantajul pacienților. Pe scurt, când văd niște proceduri noi în străinătate, reacția mea și a colegilor mei este că o să facem și noi asta în curând, pentru că nu suntem departe de practica de zi de zi din țările de vest; la nivelul țării suntem destul de dezvoltați pe cardiologie intervențională.
Pe plan profesional îmi doresc să începem să tratam malformații congenitale la adulți. Și îmi mai doresc să rezolvăm cât mai multe cazuri de implantare percutană de valvă aortică…
Rep.: Care este cea mai importantă reușită medicală personală?
Dr. A.E.: Nu pot menționa una singură. În fiecare zi apar multe provocări, orice situație poate părea un caz simplu, la o primă analiză, dar când începe intervenția, totul poate deveni mai dificil contrar așteptărilor. Și vorbim aici de afecțiuni de la stenoze de coronare, stenoze de carotid, stenoze de aortă (coarctație), anevrisme, la disecții aortă. Normal pe fiecare domeniu (coronarian, periferic, aortă, valvă aortică) am reușit să stăpânesc procedurile, care sunt complexe și lungi. Specializarea în acest domeniu necesită timp departe de familie pentru training, iar stresul este mare în timpul procedurilor. De exemplu, stenozele coronariene pe care trebuie să lucrezi sunt foarte dure din cauza depunerilor de calciu care nu cedează la umflarea balonului și nu cedează la implant de stent. Atunci se efectuează rotablație, care elimină parțial calciul și în acest fel stenoza cedează mult mai ușor la balon.
Rep.: Care este cea mai recentă premieră medicală pe care ați gestionat-o?
Dr. A.E.: Am efectuat până acum 7 implanturi de valve aortice percutane, primele 4 au fost efectuate în noiembrie 2016 și 3 cazuri în iunie 2017. Pentru mine este o premieră să ajuți o categorie de pacienți în vârstă, depășiți și refuzați chirurgical, cu metode minim invazive. Și, cel mai important, la majoritatea pacienților se începe mobilizarea în 12-24 de ore după intervenție. Pentru mine și lista de așteptare pe care sunt 20 de cazuri reprezintă un număr foarte mic de pacienți rezolvați și asta din cauza finanțărilor limitate. Am solicitat suplimentarea bugetului și așteptăm un răspuns dacă se va face rectificare pozitivă. Toată echipa noastră este pregătită pentru proceduri complexe, iar trainingurile efectuate în Germania și Ungaria în 2015 și 2016 completează expertiza noastră.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.