Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral – ALIA – a adus în fața publicului și numeroși pacienți care au impresionat prin poveștile lor.
Asta în condițiile în care, la nivel național, este nevoie de pregătirea mai multor specialiști care să-i poată ajuta pe cei aflați în suferință.
La doar 17 ani, Amalia a trecut printr-un accident vascular cerebral. A avut norocul ca un medic, care se afla în curtea școlii, să recunoască semnele și să o trimită la Spitalul Județean din Târgu Mureș pentru tratament.
Avea nevoie de trombectomie – o procedură prin care cheagul de sânge, care îi bloca artera din creier, să fie extras. În România nu există, oficial, un serviciu de gardă pentru așa ceva. Atunci, medicul Lucian Mărginean, care plecase din localitate, s-a întors la spital.
Amalia: „S-a întors din drum ca să-mi facă mie intervenția. ÎI mulțumesc foarte mult, poate acuma nu eram aici”.
dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la SJU Târgu Mureș: „A fost bucuria noastră că în după amiaza aceea am salvat o tânără. Acel telefon mobil pe care îl aveți toți în buzunar este de 120 de milioane de ori mai puternic decât computerul de pe Apollo 11 care a dus primii oameni pe lună”.
Emoționată, Amalia a urcat pe scenă în aplauzele publicului. Tatăl ei i-a fost, ca întotdeauna, alături.
Tatăl Amaliei: „A fost o experiență foarte grea, dar m-am întărit pentru ea. Medicii care au fost lângă ea au fost super”.
În România, sunt mai puțin de 25 de specialiști care pot face trombectomii. Doi dintre ei s-au întors din Franța și lucrează acum la Oradea și Sibiu – sunt medicii Monica Mănișor și Dan Mihoc.
Gala „NOI pentru EI” a fost organizată de ALIA – asociația înființată de colega noastră de la știri Liliana Curea, care luptă pentru drepturile pacienților cu AVC.