UMF Tîrgu Mureș – 1992, medicină generală
Specialist cardiologie 1999, medic primar din 2004
Doctoratul 2012 – pe domeniul transplantului cardiac
Șef secție Cardiologie II adulți – 2008
Rep.: Ca și cardiolog, cum vedeți diferența între IUBCvT și alte sisteme?
Dr. med. pr. Mihaela Ispas: La IUBCvT ai acces la toate investigațiile necesare unui diagnostic corect și complet din punct de vedere cardiologic și ai, de asemenea, posibilitatea de a finaliza optim și cu succes tratamentul unui pacient pe care l-ai investigat.
Nici nu-mi pot imagina să profesez în alt loc
Rep.: De ce IUBCvT Tîrgu Mureș?
Dr. med. pr. M.I.: Pentru că m-am născut aici la Tîrgu Mureș, aici am trăit, copilărit, învățat, profesat și dezvoltat până la momentul actual. Nici nu-mi pot imagina să profesez în alt loc. Pot spune că fac parte dintr-un colectiv frumos în care colaborarea este bună între noi și cu celelalte secții ale Institutului. Ideea e că ne străduim, toți, să fim competenți; să fim la cel mai înalt nivel profesional pe care-l putem ținti pentru a fi de ajutor atât pacienților, cât și colegilor noștri cu cazuri deosebite.
Rep.: Care este specificul secției Cardiologie II adulți?
Dr. med. pr. M.I.: Specificul secției Cardiologie II adulți este tratarea pacienților cu patologie coronariană, cu patologie valvulară și cu insuficiență cardiacă de diverse etiologii, colaborând îndeaproape cu colegii cardiologi intervenționali și chirurgi cardio-vasculari.
Rep.: Ce v-a atras spre cardiologie?
Dr. med. pr. M.I.: Faptul că bolile cardio-vasculare sunt pe primul loc ca frecvență între afecțiunile care pot cauza decesul pacientului, iar evoluția posibilităților de diagnostic și tratament în domeniul cardiologiei a fost foarte rapidă, oferind posibilități de tratament eficient și salvare a vieților pacienților.
Rep.: Mai e la fel de atractivă?
Dr. med. pr. M.I.: Da, puține domenii medicale au o așa evoluție ascendentă.
Rep.: Remarcați vreo evoluție a patologiilor cu care ajung la dumneavoastră pacienții?
Dr. med. pr. M.I.: Patologia coronariană este întâlnită la vârste mult mai tinere decât până acum, fiind vorba de pacienți afectați începând cu vârste în jur la 50 de ani, comparativ cu decada de vârstă 60-70 la care se întâlneau asemenea patologii. Aici intervine ceea ce discutam mai devreme legat de evoluția posibilităților de tratament în sensul că un pacient coronarian – de exemplu cu infarct miocardic – poate beneficia de un tratament salvator în așa fel încât să-și reia activitatea și după acest eveniment să poată avea o viață relativ normală.
Câteva cuvinte despre secție …
Dr. med. pr. M.I.: A fost înființată în 1999, iar la început specificul secției a fost tratarea pacienților cu patologie coronariană efectuându-se diagnostic prin coronarografie și tratament de revascularizare miocardică prin procedură de cardiologie intervențională – stentare coronariană.
În primii 10 ani de existență a secției a funcționat ca secție comună împreună cu laboratorul de cateterism și coronarografie și din 2009 funcționează ca secție de cardiologie separat. Sunt: 25 de paturi și 6 medici; 20 asistente medicale și 14 personal auxiliar; cu un flux aproximativ de 100/110 pacienți lunar ce ne duc spre o medie anuală de 1.200 de pacienți; două saloane de terapie intensivă coronariană și două saloane pentru cazuri cronice.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.