Pentru că titlul dumneavoastră era incorect la acea vreme (”Consilierul primarului din Târgu Mureș, Mark Christian Hermann a câștigat un proces de calomnie cu două persoane”) deoarece nu era vorba de calomnie vă rog, în virtutea dreptului la replică să publicați următoarele, despre care îmi asum în totalitate:
TITLU CORECT
Consilierul primarului, Hermann Mark Christian,
a pierdut procesul privind atragerea răspunderii delictuale, acțiunea fiind declaratăca nefondată
Pe această cale, redacția PUNCTUL își prezintă scuzele de rigoare în fața cititorilor săi pentru eroarea comisă în titlul inițial al acestei știri, dar și în conținutul ei, unde apare expresia ,,calomnie”, o expresie ce nu reprezenta și nu reprezintă adevărul despre cauza supusă judecății cu privire la speța din dosarul civil nr. 9559/320/2021. Cu alte cuvinte, cauza nu se judeca pentru calomnie.
În consecință, mai jos vă prezentăm, în virtutea dreptului la replică, poziția pârâtului Popescu Marius și finalul acestei povești.
România este una dintre țările în care rata analfabetismului funcțional este una ridicată, spun studii făcute de organisme UE.
Din păcate, analfabetismul funcțional nu este prezent doar ca un fapt real, sub formă concretă, în rândul populației cu pregătire școlară medie, ci, este prezent și folosit prin mimare de către cei ce ocupă scaune importante în puterile de stat sau în administrațiile locale.
Aproximativ, după doi ani și șapte luni de zile, instanța s-a pronunțat definitiv într-o speță care scoate la iveală ,,slăbiciunile” sistemului judiciar.
Este vorba de anumite postări, reclamate ca ilegale, ce au avut ca start luna Februarie a anului 2021 și care care în ziua de azi continuă sub aceiași formă.
Părțile:
- reclamant, numitul Hermann Mark Christian (fost Hajdu) consilier personal al primarului;
- pârât de rang unu, Popescu Marius și pârât de rang doi, T.I., Popescu Marius fiind autorul postărilor în calitate de membru al grupului ,,Ești din Târgu Mureș dacă…” (cel mai mare grup al comunității târgumureșene de pe Facebook), T.I. fiind cel ce a înființat acest grup și având calitatea de administrator unic al grupului.
Este vorba de un proces mediatizat de presa locală, cu concursul reclamantului, cu privire la presupusa ilegalitate a unor postări făcute de pârâtul de rang unu, pe numele său P.M., ce atrăgea atenția comunității asupra unor aspecte dubioase din vârful administrației locale.
Postările erau însoțite, adesea, de ironii la adresa reclamantului, dar din cauză că se prezentau adevăruri cu probe s-a încercat suprimarea acestor acțiuni intentându-se un proces civil pe motiv că postările încalcă legislația în vigoare cu privire la dreptul la demnitate și la viața privată.
Procesul de judecată s- a dovedit unul în care cauza trebuia să fie judecată conform Constituției României, ce consfințește la art. 13 aceea că, limba română e limba oficială în România, aspect ce impune ca orice formulare în scris sau verbală ce este reclamată că ar atinge demnitatea unei persoane și dreptul la viața privată, trebuie interpretată conform regulilor gramaticale cu privire la cuvintele polisemantice.
Abia în faza de recurs a procesului de judecată s-a ținut cont de legea fundamentală a oricărui stat modern și democratic, respectiv Constituția statului adus în discuție.Aceasta a fost posibil deoarece justiția în țara noastră are în rândurile ei judecători de o înaltă ținută morală ce dau dovadă de un profesionalism de apreciat.
Grav este că, printre acești profesioniști mișună caractere îndoielnice,” susține pârâtul de rang unu Popescu Marius, conform dovezilor ce reies din motivările sentințelor din fond și apel, atacate în faza de recurs.
”Pe scurt, în judecata pe fond și în apel, unde, în ambele cazuri, completele de judecată au fost prezidate de președinții de secție civilă la acele date calendaristice, Judecătorie și Tribunal, s-a concluzionat mimându-se analfabetism funcțional, în speranța că pârâții ar fi și ei analfabeți funcționali și nu înțeleg mare lucru din ce li se întâmplă, așadar, s-a concluzionat de președinți de secție civilă, JUD. și TRIB., aceea că postările au caracter ilegal, ignorându-se ce tocmai s-a precizat, legea fundamentală a statului nostru. Astfel, pârâtul de rang unu avea de suferit o pedeapsă ce presupunea plata unor daune morale în valoare de 8000 de euro plus ceva cheltuieli complementare.
În urma acestor decizii, ambele părți au fost nemulțumite de rezultat și au formulat cereri de recurs în condițiile legii.
În urma judecării recursurilor, completul de judecată delegat, de Curtea de Apel Tg. Mureș, să judece recursurile formulate, a decis, pe bună dreptate, respingerea recursului formulat de reclamant și casarea acestor decizii nedrepte ce erau fundamentate pe manifestarea analfabetismului funcțional hotărând în același timp obligarea reclamantului, care la rândul lui formulase o cerere de chemare în judecată în urma manifestării analfabetismului funcțional, așadar, hotărându-se obligarea reclamantului la plata către pârâtul de rang unu a tuturor cheltuielilor generate de această acțiune ce ridică mari semne de întrebare cu privire la cursul societății noastre din punct de vedere al educației elementare.
Precizăm aceea că regulile de interpretare a sensurilor cuvintelor polisemantice sunt reguli ce se învață în gimnaziu, în clasa a VI-a lucru ce pare să nu fie cunoscut nici de reclamant, nici de persoana investită să îl reprezinte și cel mai grav, de doi președinți de secții civile de judecată, respectiv Judecătoria și Tribunalul Tg. Mureș.
Trist, dar așa arată realitatea.
Astfel, vă prezint sentința pe scurt, cu caracter definitiv, sentință afișată pe portalul justiției și care spune așa:
”Ora estimata: 9:00
Complet: C1R
Tip solutie: Admite cererea de recurs
Solutia pe scurt: Respinge ca nefondat recursul declarat de reclamantul Hermann Mark Christian, împotriva Deciziei civile nr. 857 din 6.12.2022, pronunţate de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 9559/320/2021. Admite recursul declarat de pârâtul Popescu Marius Vasile, împotriva Deciziei civile nr. 857 din 6.12.2022 pronunţate de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 9559/320/2021. Casează în parte decizia atacată şi, rejudecând: Admite apelul declarat de pârâtul Popescu Marius Vasile împotriva Sentinţei civile nr. 1433 din 11.04.2022, pronunţate de Judecătoria Târgu Mureş în dosarul nr. 9559/320/2021 şi în consecinţă: Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantul Hermann Mark Christian împotriva pârâtului Popescu Marius Vasile. Obligă reclamantul Hermann Mark Christian la plata către pârâtul Popescu Marius Vasile a sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată la fond. Obligă intimatul Hermann Mark Christian la plata către apelantul Popescu Marius Vasile a sumei de 3050 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel constând în onorariu avocaţialşi taxă judiciară de timbru. Obligă intimatul Hermann Mark Christian la plata către recurentul Popescu Marius Vasile a sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pusă la dispoziţiapărţilor prin mijlocirea grefei azi, 07.02.2024.
Document: Hotarâre 16/2024 07.02.2024”
P.S. vă rog să faceți precizările de rigoare cu privire la titlul știrii de la acea vreme și să cereți scuze subsemnatului pe această cale subliniind că nu a fost vorba de calomnie. Nu l-am calomniat pe numitul Hermann Mark Christian așa cum DEX-ul limbii române definește această expresie.
Așa arată titlul. Chiar și conținutul conține formularea, citez: ”…Târgu Mureș diverse afirmații calomnioase.” Nici măcar presupuse calomnieri nu au fost deoarece totul era prezentat cu dovezi.
Speța a stat în folosirea unor expresii ce se argumenta ca ar fi atingeri aduse la demnitatea arătării, expresii denumite ca limbaj cu tentă sexuală. Însă gramatica limbii române îi bate pe mulți la dos, dacă ei o ignoră.
”calomnie, calomniisubstantiv feminin
1. Afirmație mincinoasă și tendențioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputația cuiva.
sinonime: bârfeală calomniere clevetire defăimare ponegrire antonime: elogiu laudă panegiric
etimologie:limba franceză calomni, limba latină calumnia, calomnia, calomniezverb
1. A vorbi pe cineva de rău pe nedrept, a spune lucruri neadevărate despre cineva, a discredita pe cineva.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.