S-au postat în fața utilajelor și au înconjurat copacii pentru a nu fi tăiați. Este vorba despre locuitorii comunei Pănet, care acuză Ocolul Silvic de ilegalități în ceea ce privește așa-zisa Pădure „Oltvány, iar tăierile – spun aceștia – ar putea duce la inundații și alunecări de teren. Pe de altă parte, legea pare să fie de partea Ocolului, a cărui reprezentanți spun că tăierile se fac pentru înlocuirea arborilor, nu pentru defrișare. Problema a ajuns la Prefectură, se adună semnături și se fac petiții… Citiți mai jos o analiză despre situația pădurii Pănet și problemele pe care le-a iscat din nou ,,folosirea drujbei”….
Totul a început…
La mijlocul lunii octombrie, pe data de 16, firma care a câștigat licitația pentru exploatarea unor materiale lemnoase din pădurea de la Pănet începea lucrările de tăieri. Muncitorii au apucat să taie doar două zile, pentru că, pe data de 18 octombrie, locuitorii din comună, împreună cu primarul au blocat activitatea firmei. Locuitorii spun că Pădurea de la Pănet este vechea Pădure „Oltvány”, întinsă pe o suprafaţă de aproape 28 de hectare, care înainte de Regimul comunist se afla în proprietatea populaţiei şi a fost confiscată abuziv prin naţionalizare. Totuși, până acum, deși s-au făcut cereri de revendicare, foștii proprietari nu au reușit să-și recâștige drepturile de proprietate. Prin urmare, pădurea se află în continuare în proprietatea Statului, care o administrează prin Direcția Silvică Mureș, respectiv Ocolul Silvic Tîrgu-Mureș.
Singurul lucru pe care l-au reușit locuitorii până acum a fost să blocheze temporar tăierile, iar pe celălalt „front” au început să strângă semnături printr-o petiție prin care cer renunțarea la tăieri. Ei spun defrișări, Ocolul Silvic vorbește despre tăieri.
Protestul oamenilor
Dacă pădurea e în proprietatea Statului, pe bună dreptate oamenii din zonă spun că Statul ar trebui să țină cont și de părerea cetățenilor săi. Așadar, teoretic cel puțin, cetățenii ar trebui să aibă un cuvânt de spus. Într-un comunicat semnat de Bodó Előd, activist local și Bartha Mihály, primarul Comunei Pănet, aceștia explică de ce protestează, spunând că pădurea asigură filtrarea aerului pentru locuitorii din Pănet, dar și pentru Tîrgu-Mureș, deci pentru aproape 150.000 de oameni și că legislația a fost încălcată: „Am aflat o serie de ilegalităţi comise în legătură cu demararea exploatării din Pănet: populaţiei nu i s-a dat posibilitatea exprimării opiniei nici în momentul elaborării planului de amenajament silvic, nici informarea publicului nu a avut loc (conform: HG 1076/2004, Legea 86/2000, Legea 544/2001). În plus, după informaţiile noastre, la demararea exploatării, societatea care a efectuat lucrările nu deţinea un acord de mediu valabil. Există suspiciuni justificate şi cu privire la faptul că planul de amenajament silvic nu este bazat pe un studiu şi acord de mediu fondat şi cuprinzător”. În plus, spun semnatarii, tăierile ar putea duce pe viitor la alunecări de teren și inundații.
Argumentele Ocolului Silvic
Cel care s-a ocupat de problema de la Pănet este șeful Ocolului Silvic Tîrgu-Mureș, Valeriu Tudor Herlea. Vinerea trecută, acesta spunea: „Acum au plecat cei de la ITRSV și Garda de Mediu de la mine pentru că au redactat materialele care s-au făcut în urma verificărilor din teren. Absolut nimeni nu a constatat vreo neregulă vizavi de ceea ce se face acolo. Ce v-a informat populația din zonă și Primăria de acolo sunt niște aberații”. Inginerul Herlea mai spune că oricum și-a depășit atribuțiile în favoarea localnicilor, pentru că potrivit amenajamentului aprobat de către ministru, erau prevăzute tăieri, care în perioada 2008-2017 trebuiau să ducă la înlocuirea a 90% din arboret. „Pe românește spus, trebuia tăiat 90% din suprafață, adică 15 hectare. Totuși, de la mine putere, am luat decizia să nu tai 90% din suprafață, ci numai 7,5 hectare, tocmai pentru ca să nu creez un dezechilibru și să amân diferența de tăieri pentru perioada 2018-2027, cu tăierea practic în 2026 sau 2027”, adaugă Valeriu Herlea.
Un alt argument ar fi acela că pădurea și-a depășit cu 30% perioada de exploatare. Carpenul, spun cei de la Ocol, se taie în general la o vârstă cuprinsă între 40 și 50, maxim 55 de ani. Pădurea de la Pănet are 65 de ani și este compusă 80% din carpen, plus alte specii nevaloroase. În locul acestor copaci, cei de la Ocol spun că vor planta o pădure care va fi în proporție de 60% stejar, 20% paltin și 20% frasin, după modelul celei care s-a înlocuit tot cu scandal la Sîngeorgiu de Mureș.
Situația actuală
Până una alta, lucrările de tăiere au fost blocate. Aceasta deoarece au ieșit scântei și pe teren între localnici și firma care executa tăierile, și la masa discuțiilor mediată de Prefectură. Comunicatul localnicilor mai precizează că „în data de 16 octombrie, ziua în care oamenii au auzit drujbele în pădure, a avut loc o şedinţă la care peste 250 de locatari au participat. Aici au luat o decizie unanimă: să nu lase ca Pădurea Oltvány să fie defrişată. Miercuri, 17 octombrie, înainte de masă, 60 şi după masă 150 de păneţeni au protestat la locul exploatării şi astfel au reuşit să oprească defrişarea. Primăria Comunei Pănet a depus plângeri şi denunţări la Garda de Mediu, la Prefectură şi la Direcţia Silvică Mureş în care cere analizarea documentaţiei şi a situaţiei”. De asemenea, a fost lansată o petiție on-line, care însă n-are valoare juridică, iar organizațiile civice amenință că vor analiza împreună cu Primăria posibilităţile, chiar şi prin procese şi acţiuni judecătoreşti, să oprească definitiv defrişarea Pădurii Oltvány.
De cealaltă parte, reprezentanții Ocolului Silvic Tîrgu-Mureș spun că problema de fond rămâne în picioare, iar ceea ce au obținut până acum localnicii a fost doar o amânare. Și, pentru că așa cum spun reprezentanții Ocolului, tăierile se fac pentru înlocuirea arborilor, nu pentru defrișare, legea pare să fie de partea Ocolului. La mijloc cade însă firma care a câștigat licitația și care a plătit o parte din materialul lemnos, iar acum s-a trezit că nu-l poate exploata. „S-a făcut contract, s-a autorizat parchetul, s-a predat spre exploatare, s-a facturat contravaloarea masei lemnoase pentru septembrie și octombrie, s-a plătit această masă lemnoasă, au început să lucreze în 16 octombrie, au tăiat două zile, cam 50 de metri cubi, deși au plătit 500 și au ieșit oamenii care s-au postat prin pădure, pe lângă arbori ca să nu poată să-i doboare, să-i rănească, s-au pus în fața utilajelor”, spune Valeriu Herlea.
Returul s-a purtat la Prefectură
După incidentul din teren, firma care exploata s-a retras din zonă, Primăria Pănet a depus o solicitare la Prefectură, unde au reprezentanții ei au fost convocați împreună cu reprezentanții Consiliului Județean, Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare și conducerea Direcției Silvice. Șeful Ocolului Silvic Tîrgu-Mureș spune că discuțiile au fost tensionate, iar ca urmare tăierile au fost suspendate: „Am purtat o discuție destul de tensionată, în care am explicat că ce fac ei acolo e total în afara cadrului legal, iar din raționamente pe care eu le știu, dar nu vi le pot spune, s-au suspendat lucrările pe o perioadă limitată. Lucrările vor începe din nou în 5 ianuarie. Am primit dispoziție scrisă de la superiorii mei, așadar am procedat ca atare. Firma oricum s-a retras din zonă începând cu data de 18-19 octombrie. Se reeșalonează la tăieri începând cu 5 ianuarie, deci fondul problemei tot nu e rezolvat. Masa asta lemnoasă este intrată într-un circuit economic…”.
În plus, Herlea mai spune că oricum plănuia ca în primăvară să reîmpădurească zona, deși legea i-ar da răgaz chiar și până în 2015. Al doilea argument este acela că toată baza legală a fost verificată și nu s-au găsit probleme, iar Ocolul deține un document de la Agenția de Protecția Mediului semnat de directorul executiv Dănuț Ștefănescu și inginerul specialist, care atestă că nu este vorba nici de zonă protejată, nici arie protejată și nici alte probleme. „Ce s-a întâmplat la Sîngeorgiu s-a întâmplat și la Pănet și vă spun de acum că se va întâmpla din nou și la Platoul Cornești, anul viitor și probabil și în Budiu”, încheie acesta.
Cătălin Hegheș