Deputatul PSD Dumitrița Gliga a depus o interpelare adresată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros cu privire la situația agricultorilor români și a fondul funciar agricol românesc.
Deputatul este de părere că fermierii români trebuie să se dezvolte constant și au nevoie de sprijin, de măsuri concrete și de subvenții corecte acordate la timp .
„Consider că dumneavoastră, mai mult ca oricine altcineva, ar trebui să înțelegeți că fondul funciar agricol, pășunile și pământul nostru arabil, nu sunt mărfuri de schimb, ci reprezintă mijloacele de trai ale fermierilor români. Măsurile pe care le promovați trebuie să fie generate prin utilizarea pârghiilor democratice de care dispuneți, și nu de bursa de valori. Domnule Ministru, în România trăiesc trei sferturi din fermierii Uniunii Europene. Cu toate acestea, peste 70% din întreprinderile agricole își desfășoară activitatea pe suprafețe de sub 1 hectar, iar alte 27% pe suprafețe între 1 și 10 hectare. În mod paradoxal, nu există niciun alt stat cu un procent așa de mare de teren agricol neutilizat și cel mai trist, spre deosebire de practicile din domeniul finanțării întreprinderilor agricole în țări precum Franța și Germania, fondurile UE de care beneficiază România se regăsesc într-un procent mult mai mic în plăți directe și subvenții acordate fermierilor români și într-un procent mult mai mare în investiții, afectând considerabil profitabilitatea activității agricole, a veniturilor producătorilor autohtoni. În acest context, care producători considerați, domnule ministru, că vor avea șanse reale de dezvoltare în viitor, cei 97% care gestionează suprafețe de maxim 10 hectare sau restul de 3%? Deși înțeleg necesitatea de eficientizare și competitivitate a sectorului agricol din țara noastră, nu reușesc să deslușesc de ce nu se dorește o exploatare reală a resurselor naturale de către fermierii români.”
Deputatul mai subliniază faptul că România are cele mai slabe măsuri din UE cu privire la protejarea fondului funciar și a tranzacționării de teren agricol către entități străine.
„State precum Franța, Germania, Polonia și Ungaria au implementat măsuri de înlăturare a speculatorilor imobiliari prin stabilirea unui preț de referință a terenurilor agricole și a unei obligații de menținere a destinației terenului achiziționat și de împiedicarea concentrării resurselor către marii investitori. De asemenea, guvernele acestor state acordă sprijin micilor fermieri pentru a asigura continuitatea producției și sunt stabilite criterii foarte clare cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească achizitorul de teren agricol (reședință, studii, ocupație, suprafață maximă).”
Cu privire la toate aceste lucruri, Dumitrița Gliga vine cu o serie de întrebări la adresa ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
- Având în vedere intenția guvernului de a elimina achizițiile imobiliare din schema IMM Invest, ce schemă de finanțare aveți dumneavoastră în plan pentru achiziționarea de teren agricol sub forma garantării împrumuturilor, subvenționarea dobânzii pentru împrumuturi sau fonduri nerambursabile?
- Care este strategia propusă de Guvernul din care faceți parte privind achiziționarea, vânzarea și arendarea de terenuri agricole deținute de stat?
- Ce măsuri ați adoptat până acum în vederea protejării fondului funciar agricol și a intereselor micilor fermieri români?
- Referitor la proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea plafoanelor ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020, supus recent dezbaterii publice de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care sunt concluziile studiului de impact asupra producătorilor români și ce măsuri compensatorii intenționați să adoptați pentru a evita falimentul întreprinderilor agricole?