Deputatul Dumitrița Gliga i-a adresat ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, o întrebare cu privire la felul în care va reacționa România la adresa mișcărilor de trupe rusești de la granița cu Ucraina.
„Conform informațiilor publice, la finalul săptămânii trecute au avut loc mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea anexată. În acest context, președintele american Joe Biden a reacționat, afirmând „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea.” Mai mult, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că vor exista consecinţe în caz de agresiune rusă în Ucraina, exprimând ferm îngrijorarea SUA cu privire la mişcările trupelor ruseşti la frontiera ucraineană.
Având în vedere că reprezentanții Kremlin-ului nu au negat aceste acuzații, ci doar au subliniat că trupele rusești nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, acuzând, la rândul lor, Kievul de provocări menite să înrăutăţească situaţia de pe front, mai multe state membre ale UE au susținut deja public atât poziția SUA, cât și pe cea a membrilor Alianţei Nord-Atlantice care, conform unui oficial al NATO citat de agenția de presă Reuters, împărtăşesc preocupările referitoare la activităţile militare ruse de amploare efectuate în interiorul şi în jurul Ucrainei.
Față de cele de mai sus, vin și vă întreb, domnule ministru: Având în vedere trecutul istoric al României și proximitatea față de eventualele zone de conflict, care este poziționarea oficială și explicită a țării noastre în raport cu aceste evenimente?
Care sunt măsurile pe care trebuie să le adoptăm în mod oficial, în calitate de stat membru al NATO, în eventualitatea escaladării conflictului de la granița ruso-ucraineană? ”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.