Dragi iubitori ai tradițiilor populare,
La exact o săptâmână de la ediția a XVI-a a Balului Însuraților de la Reghin, sunt în măsură să aduc unele lămuriri cu privire la cele întâmplate.
Această ediție nu s-a desfășurat așa cum ne-am dorit, deși existau toate premisele să fie o ediție la fel de reușită ca cele 15 ediții anterioare.
O întâmplare nefericită a declanșat cu repeziciune o serie de evenimente precipitate. Regret sincer și am încercat să fiu alături de persoanele afectate.
Din fericire, cazurile cu simptomatologie digestivă nu au avut urmări severe și au fost tratate cu promptitudine de către personalul medical din cadrul Spitalului Municipal din Reghin, căruia îi transmit mulțumirile mele și întreaga apreciere pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc, de asemenea, autorităților care s-au implicat.
Le mulțumesc din suflet tuturor celor care, în acele momente tensionate, au ajutat să trecem cu bine peste situația neplăcută.
REALITĂȚI:
Din cele câteva sute de persoane participante, la Spitalul din Reghin s-au prezentat 29 de pacienți cu simptomatologie digestivă și o persoană, la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
La Reghin, toate cazurile au fost tratate local, niciun pacient nu a necesitat transportul la alte spitale;
O singură persoană a rămas la spital peste noapte, restul fiind externați în câteva ore;
7 persoane au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital.
Legea trebuie respectată, iar măsurile dispuse de organele de control au fost deja în majoritate aduse la îndeplinire, în termenele specificate.
Pentru a clarifica o serie de aspecte apărute în spațiul public, fac următoarele precizări:
𝐍𝐔 S-AU CONFISCAT 30 DE KILOGRAME DE CARNE EXPIRATĂ, nu a fost identificată DELOC carne expirată; Cele 45,75 kg de preparate (sigilii) retrase erau mâncare care nu a mai fost servită, fiind reținută oficial de către DSVSA.
𝐍𝐔 A FOST SERVIT NICIUN PRODUS EXPIRAT. Au fost într-adevăr identificate în depozit 3 SOSURI (topping) DE CIOCOLATĂ cu data durabilităţii minimale (DDM) depășite din 2022 și 2023, dar la Balul Însuraților nu a fost servit niciun produs cu ciocolată. *𝐷𝐷𝑀 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑜 𝑑𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑎̆𝑡𝑜𝑟, 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠 𝑎𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟 𝑖̂𝑠̧𝑖 𝑝𝑎̆𝑠𝑡𝑟𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑐𝑡𝑒𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑒 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡̧𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑠𝑝𝑢𝑛𝑧𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒; 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒𝑠̧𝑡𝑒 𝑑𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒 𝑛𝑢 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑙𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑑𝑎𝑡𝑎̆ (𝑠𝑢𝑟𝑠𝑎: 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑐𝑜𝑛𝑠).
𝐍𝐔 AU FOST FOLOSIȚI DEZINFECTANȚI EXPIRAȚI. S-a găsit un singur recipient expirat, dar care nu era folosit la dezinfectare.
REZULTATELE ANCHETEI EPIDEMIOLOGICE se prezintă astfel:
Īn probele prelevate din mâncare, analizate de autorități, a fost identificată prezența Stafilococului coagulazo pozitiv. Același stafilococ a fost identificat în urma analizelor exudatelor unora dintre persoanele care au servit la bal. Până la acest moment nu a putut fi stabilit raportul de cauzalitate, respectiv, dacă transmiterea s-a făcut de la o persoană la alimente sau invers. Cert este că acest stafilococ se răspândește cu repeziciune și produce foarte repede efecte în unele organisme.
Odată cu sentimentul de profundă mâhnire, vin inevitabil și concluziile. Iar prima concluzie este că dintr-o singură întâmplare nefastă înveți mai mult decât din zece întâmplări fericite. În același timp, este incredibil cât de mulți oameni sunt dispuși să-ți fie alături la nevoie și, în același timp, că alții se grăbesc să judece și să arunce cu pietre.
Mă bucur că toată lumea este bine și regretăm cu toții cele întâmplate. Și așa cum se întâmplă în viață, învățăm din toate și mergem mai departe. De-a lungul timpului am trecut prin multe încercări grele, dar am reușit întotdeauna să ne păstrăm tradițiile și identitatea.
Balul însuraților nu este doar un spectacol, cu un anumit specific. Balul însuraților este un obicei popular foarte vechi de pe meleagurile noastre și este transmis din generație în generație de oameni cu suflet mare, pentru care păstrarea zestrei culturale este o datorie sfântă. Pentru noi este un moment unic, când ne întâlnim la joc, îmbrăcați în haine populare, moștenite de la părinții și bunicii noștri.
Îmi doresc din suflet să fim împreună și în anii următori, pentru a duce mai departe moștenirea noastră culturală.
Dumitrița Gliga