După 15 ani de la dispariția producției de tractoare românești în țară… În 31 octombrie, IRUM va lansa primul tractor 100% românesc

După 15 ani de la dispariția producției de tractoare românești în țară… În 31 octombrie, IRUM va lansa primul tractor 100% românesc

 

 

 

 

Mircea Oltean, directorul general al IRUM a anunțat în 7 septembrie, odată cu aniversarea a 65 de ani de la înființarea fabricii de tractoare, că urmează foarte curând lansarea primului tractor 100% românesc, conceput şi construit de inginerii societăţii, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare româneşti.

„Am hotărât să intrăm pe zona agricolă, mai precis am hotărât să apărem pe piaţă cu un tractor agricol. Dacă lumea ne percepea ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, la această oră, după 9 ani (de la începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, n.r.) deja lumea ne percepe în aceeaşi măsură ca şi producător de utilaje agricole. Şi pentru că suntem la ceas aniversar, anul Centenarului, urmează să lansăm în toamna acestui an primul tractor 100% românesc, gândit şi făcut exclusiv de echipa noastră de ingineri talentaţi, după 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare româneşti din ţară”, a afirmat Mircea Oltean, în conferinţa de presă.

 

 

 

Tractorul românesc…

 

 

… va fi echipat cu un motor Diesel stagiul IV, cu o capacitate de 3.4 L, dezvoltând 102 CP și un cuplu maxim de 430 Nm.

Acest tractor este destinat atât fermierilor români, cât și celor din alte țări europene. De 15 ani, România nu a mai produs tractoare agricole, deși fermierii au nevoie urgentă de sute de mii de utilaje și sunt nevoiți să aleagă produse de import. Noul tractor a fost conceput în întregime de echipa de ingineri a Centrului de Cercetare și Dezvoltare iFor, iar producția va fi realizată pe platforma industrială din Reghin.

Potrivit directorului general al IRUM, anul viitor va începe producţia de tractoare, urmând ca la Reghin să fie produse 500 de unităţi în prima fază, în paralel cu cele fabricate sub licenţă Belarus, iar cele două tipuri de tractoare vor fi complementare, în sensul că vor fi tipuri diferite, cu putere diferită.

 

80% dintre componente sunt produse în România

 

 

Noul tractor va fi promovat sub sloganul „Tractoare româneşti”, în care peste 80% dintre componente sunt produse în România.

„Există anumite elemente punctuale în care este mai bine să intri în colaborare cu un producător tradiţional decât să inventezi tu roata, de exemplu Perkis, care de peste 80 de ani se ocupă de motoare. Vorbim de un tractor românesc, de o concepţie românească, dar sunt anumite componente pe care am găsit colaboratori externi, ca să scoatem un produs competitiv pe piaţa mondială (…) O fabrică integrată cum este IRUM – cu turnătorie, forjă, prelucrări mecanice, sudură, confecţii metalice, montaj – în Occident nu prea găseşti. În general sunt firme care au un produs şi apelează la colaboratori, noi facem un pic de excepţie de la regulă, deocamdată,  funcţionând astfel. Dar este foarte greu să controlezi atâtea zone şi atunci sunt parteneri implicaţi”, a arătat Mircea Oltean.

Tractorul românesc produs de IRUM Reghin va fi prezentat oficial la cel mai mare eveniment agricol din Romania, INDAGRA, organizat de către ROMEXPO împreună cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie.

 

 

Mircea Oltean, cetățean de onoare al municipiului Reghin

 

 

La eveniment a fost prezent primarul municipiului Reghin, ec.Maria Precup, care i-a înmânat directorului general titlul de ,,Cetățean de onoare al municipiului Reghin”, titlu acordat pentru „rezultatele remarcabile în domeniul de activitate şi pentru modul în care a reprezentat comunitatea reghineană pe plan naţional şi internaţional”.

„Vorbe mari nu sunt pentru a mulțumi și a arăta tot ceea ce se întâmplă aici. Mă închin și mulțumesc celor ce au luptat și încă luptă pentru ca Reghinul să arate așa cum este pentru că în Reghin nu avem nevoie doar de forță de muncă, ci și de locuri de muncă, iar această familie prin atitudinea și munca depusă generează satisfacții, mulțumiri. Mă bucur că sunt contemporană cu acest eveniment. Îl cunosc de mult timp de Mircea Oltean. Știu că prin gesturile dânsului nu se gândește niciodată doar la beneficiile personale, ci și la oraș, la salariați. A dezvoltat o afacere uriașă, care putea ajunge la fier vechi, o afacere care la ora actuală este un etalon pentru România, pentru Europa. Și știu că nu a făcut acest lucru doar pentru ca cifra de afaceri să fie importantă și impozantă, el a investit în educație, sport și viața socială a reghinenilor. Avem un ajutor necondiționat de la ei atât la instituțiile de învățământ, sport, cât și cultură. A aloca resurse financiare și a găsi parteneri de afaceri loiali reprezintă unul dintre elementele care alcătuiesc circumstanţa și mediul investiţional. Compania familiei Oltean a însemnat o șansă unică și a avut un rol important în dezvoltarea principiilor și relaţiilor economice moderne. Evenimentul îmi oferă fericitul prilej de a vă adresa cele mai sincere felicitări pentru activitatea depusă în slujba mediului de afaceri și pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitate și de a ura conducerii și angajaţilor multă sănătate, fericire și bucurie!”, a declarat Maria Precup.

 

Compania IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953, cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. Din 1969, IRUM a început să producă și tractoare forestiere și a devenit rapid unul dintre cei mai buni producători de astfel de utilaje din această parte a Europei.

În 1993 familia Oltean a înființat compania Maviprod, din capital integral privat, într-un spațiu închiriat de 30 mp. Compania a devenit acționar majoritar al SC IRUM SA, producător de utilaje forestiere TAF precum și alte utilaje pentru exploatarea și prelucrarea lemnului.

În 2002, firma a devenit unic reprezentant Perkins în România, iar în 2010 a primit statutul de centru de instruire acreditat Perkins.

Doi ani mai târziu a devenit centru național de reparații motoare diesel și încercări tractoare agricole.

 

Imola Grama