voturilor invalidate, Gergely Karácsony a câştigat alegerile pentru
funcţia de primar al Budapestei cu 41 de voturi diferenţă, a
anunţat Comisia Electorală Naţională, în şedinţa sa de vineri seara.
Róbert Sasvári, preşedintele NVB, a declarat că au descoperit 112 voturi valabile pentru Gergely Karácsony, 395 pentru Dávid Vitézy şi alte 53 pentru András Grundtner. NVB a confirmat decizia Comisiei Electorale Budapesta cu privire la constatarea rezultatelor alegerilor pentru fololiul de primar al capitalei maghiare.
Conform rezultatelor anunţate anterior, Gergely Karácsony a obţinut 371 466 de voturi, Dávid Vitézy 371 142, iar András Grundtner 38 942.
Dávid Vitézy a contestat, miercuri, la Comisia Electorală Naţională, decizia prin care Comisia Electorală Budapesta a constatat rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar al Budapestei, iar miercuri, Comisia Electorală Naţională a dispus verificarea şi renumărarea celor 24 592 de voturi invalidate. Dávid Vitézy a argumentat că au fost predate un număr mare de voturi acolo unde alegătorul a votat pentru candidatul partidelor de guvernământ care s-a retras din cursă, însă apoi, după ce a observat acest lucru, a votat şi pentru un alt candidat. Însă potrivit legii, votul pentru candidatul eliminat trebuie considerat ca fiind invalid.
Potrivit contestaţiei, în 202 secţii de votare din 20 de sectoare ale capitalei, comisiile de numărare a voturilor au clasificat, astfel, în mod ilegal buletinele de vot ca fiind invalide. Potrivit lui Dávid Vitézy, voturile invalide şi practica ilegală de numărare a voturilor au influenţat în mod semnificativ rezultatul alegerilor, astfel că a cerut ca cei de la Comisia Electorală Naţională să modifice decizia Comisiei Electorale Budapesta şi ca toate voturile invalide, din toate circumscripţiile electorale, să fie renumărate.
În decizia sa, Comisia Electorală Naţională a motivat că, potrivit probelor, se poate presupune în mod rezonabil că există un număr mare de voturi declarate nule, care trebuie considerate însă valabile în conformitate cu prevederile Legii privind procedurile electorale. Potrivit Comisiei Electorale Naţionale, renumărarea a fost justificată de nevoia de a stabili un rezultat corect al alegerilor.
Buletinele de vot invalidate au fost transportate joi de la birourile electorale locale (de sector) la Oficiul Electoral Naţional, unde vineri dimineaţă, membrii Comisiei Electorale Naţionale au început verificarea cu ajutorul personalului Oficiul Electoral Naţional. Acesta din urmă a finalizat verificarea voturilor invalidate la începutul după-amiezii, iar apoi, membrii celui dintâi au decis, rând pe rând, asupra buletinelor de vot disputate.
Comisia Electorală Naţională a respins cealaltă contestaţie a lui Dávid Vitézy, în care acesta a solicitat anularea rezultatelor votului şi repetarea alegerilor din sectoarele IV. şi VII. În cererea depusă, Vitézy a motivat că în cele două sectoare au fost folosite buletine de vot pe care ştergerea candidatului eliminat nu a putut fi depistată deloc sau putea fi depistată doar cu mare dificultate. Potrivit punctului său de vedere, încălcarea legii a influenţat în mod semnificativ rezultatul alegerilor.
Comisia Electorală Naţională a analizat contestaţia împreună cu cealaltă cerere a lui Dávid Vitézy. Potrivit comisiei, Vitézy nu a înaintat nicio probă în baza căruia să se poată stabili probabilitatea încălcării legii, prin urmare, cererea a fost respinsă.
Hotărârea Comisiei Electorale Naţionale a fost luată în unanimitate şi poate fi atacată în termen de trei zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ungariei (Kúria), care are la dispoziţie 8 zile pentru a decide asupra cererii de revizuire.
Sursa: MTI