Întors acasă, după șapte ani de viață în Germania, un tânăr de lângă Sighișoara e azi artizanul unei afaceri care-l convinge în fiecare zi că cel mai bine e acasă.
Nicoleta și Hans Baier sunt azi proprietarii unei ferme de capre pentru care s-au zbătut 7 ani.
Hans era peisagist și munceaâ în Germania. Acolo a văzut ce înseamnă agricultura performantă și zootehnie făcută cu grijă pentru animale.
Cu o finanțare de peste 1 milion de euro, bani europeni, visau în 2016 că vor produce brânzeturi într-un timp foarte scurt. Doar că România le-a arătat că aici nu-i Germania, iar dosarul cu șină și cele 30 de zile pentru o semnătură sunt sfinte.
Șapte ani au trecut de la momentul depunerii actelor până când pe linia de producție a ieșit primul caș. Se întâmpla anul trecut. Își amintesc exact acea zi pentru că au plâns amândoi.
La început făceau ei toată treaba. Hans era în fermă de la 5, când pregătea primul muls până seara la 8, când se termina al doilea. De câteva luni, au trei angajați din Nepal.
Nicoleta se ocupă de producție și marketing.În depozit găsești tot felul de sortimente cu care reușesc să fie competitivi pe o piață nu tocmai ușoară.În fiecare weekend merg la târguri și evenimente destinate micilor fermieri. Cei care îi ajută sunt copiii lor de 16 și 14 ani.
România cu bun gust e un concept la care soții Baier au aderat și pe care îl promovează. Vor ca oamenii să mănânce sănătos, produse locale făcute cu pricepere și cu drag.
Nicoleta și Hans simt că și-au găsit locul acasă. România încă mai are de învățat cum să se poarte cu cei întorși.
Hans știe că visul lui de a construi o fermă își avea rădăcinile acasă.
Hans este unul dintre sutele de mii de români întorși în ultimii ani să-și scrie povestea acasă. Poate nu e totul perfect aici și nici rigoarea nemțească n-o va găsi în România, dar știe că pentru copiii lui e dator să fie parte din dezvoltarea acestei țări.