- UNTRR solicită Ministerului Finanțelor amânarea până la 1 iunie 2025 a aplicării sancțiunilor din sistemul e-Transport, din cauza disfuncționalităților majore ale aplicației, API-ului și GPS-ului, care afectează grav activitatea operatorilor de transport.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită oficial Ministerului Finanțelor emiterea unei decizii scrise prin care aplicarea sancțiunilor prevăzute în OUG 41/2022 privind monitorizarea transporturilor rutiere să fie amânată până la 1 iunie 2025.
Transportatorii reclamă o serie de probleme tehnice grave în funcționarea sistemului e-Transport, care, deși a fost lansat în testare încă din 15 iulie 2024, nu este încă funcțional în condiții normale nici în prezent, 31 martie 2025.
Probleme majore semnalate de UNTRR
„Comparativ cu versiunea anterioară, tahograful G2V2 vine cu funcții îmbunătățite, printre care se numără înregistrarea automată a traversării frontierelor, monitorizarea operațiunilor de încărcare și descărcare, precum și o funcție esențială – Ferry/Train – care permite recunoașterea acestor perioade ca timp de odihnă. De asemenea, memoria internă a fost extinsă, ceea ce facilitează verificarea unor intervale mai lungi de activitate. În plus, sunt introduse carduri noi pentru șoferi, cu o capacitate de stocare mai mare”, mai precizează secretar general al UNTTR, Radu Dinescu.
Din 15 iulie 2024 și până azi, 31 martie 2025 aplicația a fost testată atât de operatorii de transport cât și de șoferii români și străini și în continuare sunt mai multe probleme:.
Serviciile GPS care utilizează aplicația prin API
- API pus la dispoziție de MF-ANAF nu funcționează corect și nu întorc datele către server-ul operatorului de GPS/Transportator și în acest caz o parte dintre operațiuni nu funcționează corect
- Furnizorii GPS nu au reușit automatizarea 100% a fluxurilor de transmitere a datelor și acestea se fac manual cu un operator uman la sediul firmei. Pentru funcționarea optimă a sistemului de monitorizare, firmele de transport au investit bani în GPS și soft, precum și în minim 2 angajați în cursul zilei care să pornească și să închidă monitorizările GPS. Însă pe perioada nopții nu se justifică angajarea suplimentară a operatorilor umani pentru că cresc costurile foarte mult și nici angajații nu vor să lucreze noaptea.
- Nu avem instrucțiuni legate de perioada în care GPS nu se conectează la rețea.
- Ce se întâmplă când avem coduri UIT multiple
- Nu cunoaștem ce trebuie să facem în situațiile în care capul tractor aduce remorca la sediul firmei, fără să descarce marfa (aceasta fiind programată peste 1-2 zile la descărcare) și încarcă altă remorcă pentru un alt transport. Cum închidem GPS? Cum îl redeschidem având în vedere că marfa încă nu figurează descărcată?
Aplicația pe mobil e-Transport
- Codurile UIT deși introduse corect în telefon nu se pot conecta cu numărul mașinii
- Nu este rezolvată problema codurilor UIT multiple și șoferul nu știe pe care trebuie să îl introducă primul. De multe ori din 10 coduri UIT aplicația nu pornește decât cu unui dintre ele. Acest lucru creează un disconfort sporit șoferilor și operatorilor de transport pentru că nimeni nu știe ce trebuie să facă când au 50-200 de coduri UIT în cazul transporturilor tip grupaj sau distribuție marfă. –
- Dacă șoferul nu are semnal la telefon timp de 60 de minute aplicația se închide și nu se mai poate deschide. În România sunt multe zone fără semnal și șoferii sunt obligați să facă și pauza de 45 minute la 4,5 ore de condus. Ce se întâmplă când această pauză este luată într-un loc fără semnal?
- Ce se întâmplă când șoferul lasă mașina în parcarea firmei peste noapte, merge acasă și doarme și a 2 a zi se întoarce la vehicul, îl preia și duce marfa de descărcat?
- stăzi, 31 martie 2025 pe site https://etransport.mfinante.gov.ro/ghid-aplicatie-mobil-e-transport , Ghidul Aplicație Mobil e-Transport nu este disponibil
Investiții nevalorificate și redundanță față de tahograful inteligent G2V2
UNTRR subliniază că transportatorii au investit în echipamente GPS și personal pentru implementarea cerințelor e-Transport, însă acestea nu funcționează eficient din cauza deficiențelor sistemului. Mai mult, organizația propune exceptarea vehiculelor dotate cu tahograf inteligent G2V2 de la obligațiile de monitorizare prin e-Transport.
Tahograful G2V2, obligatoriu din 21 august 2023 pentru vehiculele comerciale >3,5t care circulă în UE, include funcții avansate de înregistrare a activităților șoferului, traversării frontierelor și operațiunilor de transport, ceea ce oferă deja autorităților o sursă fiabilă de control.