Echipamente de ultimă generaţie pentru revitalizarea învăţământului profesional din Tîrgu Mureș

Echipamente de ultimă generaţie pentru revitalizarea învăţământului profesional din Tîrgu Mureș

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat marţi, în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Târgului de Arte şi Meserii, că municipalitatea va investi în acest an peste 500.000 euro pentru dotarea unor şcoli de arte şi meserii cu echipamente de ultimă generaţie, pentru revitalizarea învăţământului profesional din oraş.

„Indiferent ce se hotărăşte pe la ministere sau în alte părţi, noi suntem în ofensivă în ceea ce priveşte repornirea şcolilor de arte şi meserii. Dacă şcolile şi internatele sunt puse la punct, am început dotările atelierelor şi am început unilateral, doar primăria. Sperăm să înţeleagă toată lumea că este loc şi rost să se facă demersuri pentru existenţa unor programe susţinute, coerente de dotare a şcolilor de arte şi meserii la nivelul secolului XXI. Putem oferi un exemplu cum am dotat o şcoală de mecanică prin ultimele tehnologii în domeniu. Acum urmează să dotăm o şcoală cu maşini cu comandă numerică şi tot ce înseamnă utilaje pentru sudură. M-aş bucura foarte mult ca o parte din bani să provină din fonduri europene sau guvernamentale. (…) Anul acesta avem în dotare două şcoli, ceea ce înseamnă aproximativ o jumătate de milion de euro, dar am depus şi pentru fonduri europene. Din păcate, ghidurile se fac de către minister, se fac prost”, a declarat Dorin Florea.

Potrivit primarului, maşinile cu comandă numerică şi utilajele pentru sudură vor dota Liceul „Gheorghe Şincai” şi spaţiile de la fostul Liceu de Chimie iar în viitor se pregăteşte o investiţie pentru Liceul Electromureş.

„Sunt multe lucruri de făcut în oraş, dar nu renunţăm la şcoli. Eu nu cer să ne ajute ministerul, dar să nu ne încurce”, a subliniat Dorin Florea.

Edilul a precizat că ambiţia Primăriei Târgu Mureş este de a deveni un centru de pregătire a meseriaşilor la nivel regional, întrucât municipiul are şcoli şi internate care pot să onoreze o cerere de calificare a forţei de muncă la nivel regional.

„Avem ambiţia de a deveni un centru de pregătire la nivel regional. Vreau să apară însă un dialog real, astfel încât să nu pară o ruşine să vorbeşti despre şcolile de arte şi meserii. Am mare încredere că aceşti copii se vor trezi foarte repede, pentru că văd deja ce înseamnă mirajul unor diplome false, văd cum e să dai cu capul de pragul de sus sau umilinţa la care eşti supus când pleci în afară şi eşti văzut doar ca o simplă unealtă de muncă. Noi punem accent pe copii să iasă oameni responsabili, să fie calificaţi într-o meserie. Până acum am înaintat dosarul pentru reînfiinţarea învăţământului de arte şi meserii la trei miniştri, eu îmi fac cu ostentaţie datoria, dar nu prea mai aştept răspuns, pentru că văd că acest domeniu nu preocupă. Spaţiul public românesc e dominat de scandaluri politice, care durează prea mult. Sper să existe la un moment dat o înţelepciune şi un acord politic, ca interesul naţional şi lucrurile serioase să îi preocupe mai mult, inclusiv pe ceea ce înseamnă educaţia”, a arătat Dorin Florea.

Începând de marţi până vineri, în Cetatea medievală din Târgu Mureş se desfăşoară a VI-a ediţie a Târgului de Arte şi Meserii, la care îşi prezintă oferta educaţională 12 licee şi şcoli cu profil tehnologic din Târgu Mureş, precum şi 12 societăţi comerciale ce oferă locuri de muncă pentru absolvenţii acestor şcoli.

Târgul de Arte şi Meserii este organizat de Primăria Târgu Mureş împreună cu Universitatea Cultural Ştiinţifică din Târgu Mureş.

 

agerpres