Echipele sportive mureșene, de la glorie, la dispariție

Echipele sportive mureșene, de la glorie, la dispariție

 

ASA și-a declarat falimentul. Pentru BC Mureș și City’Us situația este dezastruoasă, iar la orizont se întrezărește, cel mai tare, falimentul. Acesta este efectul stopării finanțării din bani publici a sportului profesionist mureșean. Fără banii de la bugetul local, echipele din Tîrgu Mureș au succombat rapid, iar măsuri pentru redresarea situației se pare că nu există momentan. Între timp, Primăria Tîrgu Mureș a înființat un Club Sportiv Municipal. Să fie acesta un mijloc de salvare? Un mijloc prin care Primăria să pompeze din nou fonduri spre echipele sportive?

Situație foarte critică. Datorii imense

 

Referindu-se la situația actuală a echipei de baschet BC Mureș, președintele Béres Lóránt a precizat pentru Punctul: „În momentul de față situația este mai mult decât critică, atât referitor la numărul de jucători, cât și la buget. Datoriile sunt imense”.

Într-adevăr, BC Mureș are datorii de aproape 1 milion de euro și se află în insolvență! Pe lista creditorilor se află agenții de impresariat, agenții de zbor, hoteluri, servicii de pază și protecție, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și 37 de jucători de baschet. Jucătorii care au cei mai mulți bani de primit de la „Tigrii” sunt Alhaji Mohammed (peste 190.000 de lei), Goran Martinic (aproape 160.000 de lei) și Ivan Ivanovic (124.000 de lei). În total, din cele 4,4 milioane lei pe care BC Mureș le are ca datorii, aproape 1,5 milioane trebuie să ajungă către sportivi, iar aproximativ 2,2 milioane sunt restanțe către Finanțe.

Astfel, după ce mai bine de jumătate de an jucătorii nu și-au primit salariile, nu e de mirare că mulți jucători importanți au părăsit echipa, existând în prezent serioase probleme legate de lot. Un prim jucător important care a părăsit echipa a fost Sánta Szabolcs, care spunea că situația este una inacceptabilă: „Ceea ce se întâmplă nu este baschet, nu este sport profesionist, nu sunt condiţii de antrenament: jucători neplătiţi de 7-8 luni, jucători fără contract care şi-au asumat responsabilitatea de a juca fără contract. Nu mai am forţă în această situaţie. (…) Ne simţim umiliţi”.

 

Soluție eșuată

 

O soluție pe care conducerea BC Mureș a încercat să o aplice pentru salvarea echipei a fost vânzarea de abonamente. Conducerea a făcut apel la suporteri să cumpere cât mai multe abonamente, cât și la persoane mai înstărite care doresc să susțină echipa prin achiziționarea unor abonamente speciale, mai scumpe.

Astfel, abonamentele speciale pentru susținerea echipei au următoarele prețuri: Abonament Bronz – 500 de lei, Abonament Silver – 1.000 de lei, Abonament Gold –  1.500 de lei, Abonament Platină – 2.000 de lei.

Cumpărătorii vor fi recompensați și cu niște amintiri: Abonament BRONZ– un poster dedicat + o minge de baschet semnată, Abonament SILVER – un tricou de susţinător + o cană BC Mureş, Abonament GOLD – un echipament original + o cană BC Mureş + fular BC Mureş, Abonament PLATINIUM – un echipament original + o cană BC Mureş + fular BC Mureş.

Iar site-ul BC Mureș mai precizează: „În cazul în care sunt unele firme interesate de aceste tipuri de abonamente, avem posibilitatea de a oferi şi spaţiu pentru publicitate în timpul meciurilor, astfel: Abonament BRONZ – pachet promoţional + banner afişat la două meciuri de pe teren propriu, Abonament SILVER – pachet promoţional + banner afişat la trei meciuri de pe teren propriu, Abonament GOLD – pachet promoţional + banner afişat la patru meciuri de pe teren propriu, Abonament PLATINIUM – pachet promoţional + banner afişat la șase meciuri de pe teren propriu”.

Dar, președintele Béres Lóránt a menționat că prea puține abonamente speciale au fost cumpărate pentru a avea un efect vizibil asupra finanțelor clubului. Totodată, Béres Lóránt a ținut să mulțumească celor care s-au implicat și au cumpărat abonamente.

Astfel, concluzia nu sună deloc bine: „Nu știu care ar putea fi salvarea. În momentul de față de străduim să supraviețuim, dar sunt foarte pesimist în privința situației financiare a clubului”, a spus Béres Lóránt pentru Punctul.

 

Altădată erau pe val

 

Nu cu mulți ani în urmă, sportul mureșean producea rezultate remarcabile. În 2015, BC Mureș a terminat sezonul regulat pe poziția a 6-a, iar apoi, în playoff, a ajuns în finală, pe care a pierdut-o în fața Asesoft Ploiești. Clubul Baschet Club Mureş a fost înfiinţat în 2000, conform Legii nr. 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, preluând echipa şi personalul fostei Fundaţii Sportive Altius.

 

Sabotare?

 

Atât jucătorii, cât și antrenorii și suporterii consideră că situația de la BC Mureș e o bătaie de joc și că se dorește sabotarea echipei.

PE pagina de facebook a echipei, liderul galeriei, Csatlos Boti, a ținut să mulțumească celor care sunt aproape de echipă chiar și în aceste condiții: „Mulțumim jucătorilor care au rămas! Nu îi judecam nici pe cei care au plecat!!! Felicitări Alin Borșa  Steff Norbert, Szaszgaspar Barnabas, Trif George care ați rămas lângă echipa! Jos pălăria în fața lui Bubi pentru ceea ce face!! Din păcate se bate joc de voi! În calitate de lider de galerie vă felicit și vă mulțumesc că ați intrat pe teren pentru suporteri! Vă mulțumesc în numele suporterilor!!!”

Iar, antrenorul secund al echipei George Trif, a vorbit, în urmă cu câteva zile, despre situația dezastruoasă a BC Mureș: „Suntem într-o situație tragic-comică. Am ajuns niște amatoriști cum nu am văzut în viața mea un club de baschet, nici măcar la echipele de juniori. (…) Lotul de care dispunem este mai puțin decât subțire, îi văd pe antrenorii de la echipele adverse că le e rușine de rușinea noastră. Din păcate, Mureșul a ajuns așa de jos cum n-am crezut că se poate întâmpla vreodată. Eu și Barni (Szászgáspár Barnabás, antrenorul principal n.r.) am fi plecat demult de la echipă, dar suntem primii care am fost la clubul acesta, am pus o cărămidă  la formarea lui și am zis să stăm, să închidem noi ultimii ușa, să nu-i lăsăm pe acești copii singuri, să fie singuri pe teren și în situația aceasta. (…), doar convingerile lor și ale lui Barni m-au convins să vin și să stau alături de echipă. Îmi pare foarte rău că s-a ajuns în situația aceasta, dar nu știu ce se poate face sau dacă se mai poate face ceva, dar în aceste condiții nu se mai poate continua deoarece ne batem joc de baschet și de tot ce înseamnă campionat”.

„Din punctul meu de vedere acest club este sabotat… (…) Părerea mea personală este că sunt oameni care vor să facă mult rău acestui club. (…) Se doreşte falimentul acestui club. Dacă echipa de fotbal a falimentat, asta nu înseamnă că trebuie să falimenteze şi echipa de baschet. Echipa de baschet nu este un club făcut electoral. Sper că nu este vorba de criterii etnice într-un oraş european în 2018”, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă din februarie, vicepreşedintele clubului Vlad Amariei.

Iar toate acestea deși BC Mureș a rămas singurul club care mai poate juca în Sala Polivalentă.

Celelalte cluburi sportive de performanță au fost scoase afară din Sala Polivalentă ca urmare a faptului că nu și-au plătit datoriile, mai mult, acestea (City Us, CS Olimpic şi SC Mureşul Tîrgu Mureş) au fost date în judecată de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș (D.J.S.T.) pentru recuperarea datoriilor.

 

 

Și BC Mureș a clacat

 

După toate problemele avute în acest sezon al LNBM, conducerea BC Mureş a fost nevoită să renunţe la continuarea campionatului. BC Mureş nu va participa în play-outul LNBM, a fost anunțul făcut luni de conducere: „Din păcate problemele financiare nu s-au îmbunătăţit cum ne-am propus, clubul a intrat în insolvenţă, în consecinţă nu ne stă în putinţă să continuăm acest sezon. Am terminat cu foarte multe probleme sezonul regulat, în mare parte fiindcă respectăm Federaţia Română de Baschet şi adversarii noştrii să nu perturbăm din mers programul campionatului, dar am ajuns la punctul în care nu mai putem continua… Baschetul masculin mureşean nu dispare! Promitem că încă din sezonul următor va renaşte sub o altă formă, cu o altă mentalitate, în speranţa unui viitor la fel de frumos cum au fost anii precedenţi!”, afirmă conducerea BC Mures într-un comunicat de presă.

 

O speranță – CSM?

 

Imediat după încetarea finanţării de către municipalitate a celor cinci cluburi sportive mureșene, s-a luat în discuţie înfiinţarea unui Club Sportiv Municipal, aflat în subordinea primăriei și cu buget constituit inclusiv din fonduri publice.

Astfel, conform HCL nr. 19 decembrie 2017 a CL Tîrgu Mureș, s-a înființat Clubul Sportiv Municipal Tîrgu Mureș. Structura sportivă înfiinţată se va organiza pe următoarele secţii pe ramuri de sport: polo, baschet, fotbal, futsal, natație lupte, popice, atletism,tenis, tenis de masă, volei, handbal, arte marțiale, motociclism, haltere, ciclism, automobilism, carting, scrimă. Clubul Sportiv Municipal Tîrgu Mureș poate folosi bazele sportive aflate în patrimoniul UAT Municipiul Tîrgu Mureș, cu condiția achitării utilităților și a personalului, conform H.C.L.-urilor în vigoare.

Dar dacă CSM Tîrgu Mureș va îngloba sau nu fostele echipe sportive, și în ce fel, doar timpul ne va lămuri.

 City’Us, de la glorie, la decădere

 

În prezent, în Campionatul de Minifotbal, City’Us e pe locul 9 din 10 echipe, cu 6 puncte, după 14 meciuri. Pagina de Facebook a echipei nu mai este actualizată din decembrie 2017.

Din păcate, situația clubului este aproape de colaps, din cauza lipsei resurselor financiare.

De aceea, și City’Us a făcut un apel către toți cei care au fost alături de această echipă și s-au bucurat de performanțele obținute, să sprijine clubul pentru a ieși din această situație extrem de dificilă.

Și vorbim despre un club care a făcut istorie în minifotbal. Este clubul cu cele mai multe trofee câștigate din istoria acestui sport. Un club fondat în anul 2004, City’us Tîrgu-Mureş a câştigat Cupa României la futsal în ediţiile 2008 şi 2009. 2010 este, cu siguranţă, cel mai bun din istoria clubului. City’us a cucerit nu mai puţin de 3 trofee. Primul titlu de campioană, după o finală dramatică, în compania celor de la Design Construct Braşov, Cupa României şi Supercupa României.

În total, City’Us a obținut 6 titluri de campioană (2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016), 7 cupe (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014) şi o Supercupă (2010). Plus, mai multe participări în UEFA Futsal Cup.

 

Începutul decăderii

 

Se pare că sportul târgumureșean depindea într-o proporție extrem de mare de banii primiți de la Primăria Tîrgu Mureș. Dar, din 2017, BC Mureș, ASA Tîrgu Mureș, echipa de handbal ACS U Tîrgu Mureș și echipa de fotbal în sală City‘ Us Tîrgu Mureș se află în mijlocul unui scandal provocat de finanțarea din bani publici, mai ales că unele persoane din conducerea Primăriei sunt anchetate de DNA în legătură cu finanțarea acestora. Printre motive se numără și plăți nejustificate primite de echipele mureșene, în cuantum de peste 750.000 de lei doar în anul 2015, potrivit Curții de Conturi.

În 6 septembrie 2017, prefectul județul Mureș a solicitat în contencios administrativ, anularea HCL 67/23.02.2017 și HCL 102/30.03.2017, considerând că asocierea dintre CL Tîrgu Mureș și aceste cluburi nu mai este una legală – astfel, sumele prevăzute pentru sezonul competițional 2016/2017 sunt suspendate de drept până la soluționarea cauzei.

Totodată, contestatarii finanțării cluburilor mureșene din bani publici au ridicat și problema privilegierii acestor cluburi mari, care primeau cea mai mare parte din sumele furnizate de primărie și în mod discreționar, fără concurs. În timp ce alte cluburi mai puțin cunoscute primeau bani în urma unor concursuri de proiecte.

ASA este istorie

 

Fosta vicecampioană a Ligii I s-a desfiinţat deja după ce în urmă cu trei sezoane rata la mustaţă titlul în Liga I, fiind depăşită de Steaua în clasament, chiar în ultimă etapă. ASA Tîrgu Mureş avea probleme financiare, iar în urmă cu câteva luni îşi declarase falimentul.

„Ne pare rău de fiecare dată când nu reuşim să salvăm societatea de la faliment, dar, dacă ne uităm la procentul de reorganizări din ţară, care este undeva la 2 la sută, nu avem absolut nimic să ne reproşăm. Tot ce a ţinut de noi am făcut. Au fost mai multe elemente care au condus la starea de faliment. Să nu uităm de ASA, la momentul la care i s-a confirmat planul, avea bugetat de la Consiliul Local în jur de 5 milioane de lei, bani cu care ar fi putut să-şi ducă sezonul competiţional la bun sfârşit. Din informaţiile pe care noi le-am primit, prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local şi atunci au fost sistate orice fel de plăți. Ori, în Liga a II-a, neavând drepturi TV sau alte surse de finanţare, era puţin probabil să reuşească să se reorganizeze şi să îşi plătească datoriile din plan. Din păcate, nu am găsit posibili investitori. Ar fi fost extraordinar, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim pe cineva dispus să investească şi să salveze clubul de la faliment”, a declarat Claudiu Balog.

În 21 de etape desfăşurate în acest sezon în Liga 2, ASA Tîrgu Mureş a obţinut 9 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri şi un golaveraj de 40-41, cu cele 31 de puncte acumulate încheind anul 2017 pe locul 8. Au fost ultimele meciuri din istoria clubului din Tîrgu Mureş, oraş care a rămas din nou fără o echipă de fotbal la nivel naţional.

Asociația Sportivă Ardealul Târgu Mureș s-a înființat în anul 2008 sub numele de FCM Târgu Mureș și a ajuns să se desființeze în iarna anului 2018.

 

Titi Dălălău