Deşi este un oraş cu o economie precară, în Tîrnăveni există peste 400 de firme care activează în prezent, mai exact 413 firme deţineau autorizaţie de funcţionare la sfârşitului anului 2011. Dintre acestea 277 sunt societăţi comerciale, iar 146 PFA (Persoană Fizică Autorizată ), IF (Întreprindere Familială) și II (întreprindere individuală). Pe lângă aceste societăți private care desfăşoară activităţi comerciale sau de prestări servicii se mai adaugă şi cele câteva mari întreprinderi care mai funcţionează în localitate. Toate aceste firme susţin economia oraşului alături de alte instituţii bugetare.
Cel mai mare angajator rămâne în continuare Spitalul din Tîrnăveni cu peste 500 de salariaţi, dar cel mai important venit pentru majoritatea locuitorilor din Tîrnăveni îl reprezintă pensia, aproape 6.000 de persoane din municipiu aflându-se în această situaţie. O altă sursă de venit pentru o mare parte dintre localnici o reprezintă şi sumele de bani primite de la rudele aflate la muncă în afara ţării.
Social şi demografic – mai bine
Raportat la anul 2010, anul 2011 a fost unul mai bun din punct de vedere social şi demografic pentru municipiul Tîrnăveni. Potrivit ultimului recensământ, populaţia stabilă a municipiului este de 20.685 de persoane, din care 14.937 sunt români, 3.168 maghiari, 2.327 ţigani şi 253 de altă etnie. Numărul nou-născuţilor a fost în creştere în anul 2011 faţă de anul 2010, fiind înregistrate 433 de naşteri, iar decesele înregistrate au fost în scădere cu 23 faţă de 2010. Şi numărul total al şomerilor din localitate a scăzut de la 2.920 la 2.581, cel al şomerilor cu indemnizaţie scăzând de la 955 la 574 în 2011.
Bugetul în creştere
Municipiul Tîrnăveni a înregistrat o creştere a veniturilor proprii la bugetul local în anul 2011 prin recuperarea judicioasă a impozitelor şi taxelor locale. Cu toate că bugetul a fost mai mic, în 2011 au continuat lucrările de investiţii începute şi totodată au fost demarate lucrări noi, municipalitatea alocând în anul 2011 pentru acestea peste 2.700.000 de lei. ,,În anul 2011, municipalitatea a derulat un număr important de investiţii şi reparaţii, deşi bugetul disponibil a fost foarte redus. Am fost obligaţi să selectăm şi să grăbim lucrările aşteptate şi meritate de locuitorii municipiului”, a declarat primarul municipiului, Adrian Matei.
Cele mai mari cheltuieli de la bugetul local le reprezintă salariile personalului din învăţământ, urmate de cele de servicii şi dezvoltare publică şi de asistenţă socială. O contribuţie însemnată pentru dezvoltarea municipiului Tîrnăveni a constituit-o implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, proiecte menite să ducă la creşterea calităţii vieţii localnicilor, în cursul anului 2011 municipiul s-a implicat în 10 proiecte de interes local, cu finanţare nerambursabilă, fiind încheiate patru parteneriate şi fiind depuse șapte aplicaţii pentru finanţare. ,,Ne-am străduit să menţinem şi în anul 2011 acelaşi ritm ascendent al investiţiilor, pentru ca cetăţenii municipiului nostru să se bucure într-un timp relativ scurt de o infrastructură rutieră modernă şi să beneficieze de utilităţi moderne, continue şi sigure, la costuri cât mai reduse”, a declarat primarul municipiului Adrian Matei.
Mircea Barbu