Noua majoritate formată în Consiliul Local Tîrgu-Mureş din UDMR (care are 10 mandate) şi Uniunea Social Liberală (cu şase mandate) a decis vineri, la şedinţa de constituire a forului ca noii viceprimari ai municipiului să fie Ionela Ciotlăuş (USL) şi Józsa Tibor (UDMR). Ambii viceprimari se află la primul mandat în Consiliul Local Tîrgu-Mureş şi au fost votaţi de 15, respectiv 14 consilieri, în timp ce propunerea Alianţei pentru Mureş, Claudiu Maior, a întrunit doar şapte voturi. Noii viceprimari fac parte din lotul de 12 consilieri din totalul de 23, care se află la primul mandat în Consiliul Local. După şedinţa de constituire a CL Tîrgu-Mureş, viceprimarul Józsa Tibor a precizat că a lucrat în Primăria Tîrgu-Mureş în perioada 2010-2011, ca director al Administraţiei Domeniului Public, şi că a avut o bună colaborare cu primarul Dorin Florea. Ionela Ciotlăuş a fost consilier judeţean în perioada 2008-2012 a declarat presei că aşteaptă să vadă cum va decurge colaborarea cu primarul Dorin Florea, care a câştigat al patrulea mandat din partea Alianţei pentru Mureş, care este acum în minoritate, având 7 mandate în Consiliul Local Tîrgu-Mureş. Primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat că nu va renunţa la colaborarea cu cei doi foşti viceprimari, Csegzi Sandor şi Claudiu Maior, şi a subliniat că se aştepta la rezultatul votului de azi. „Nu aceasta a fost, însă, dorinţa târgumureşenilor”, a declarat primarul Dorin Florea. În plus, viceprimarul Józsa Tibor este contestat de câţiva membri UDMR, care şi-au exprimat punctul de vedere în şedinţa organizaţiei municipale. Józsa Tibor a declarat că nu-l interesează cine a votat împotriva lui şi doreşte să continue munca depusă de fostul viceprimar Csegzi Sandor.
Cine sunt viceprimarii…
Ionela Ciotlăuș membru PNL din 2003. În perioada 2004-2008 a fost membru în Biroul Municipal Tîrgu-Mureș, iar în perioada 2005-2008 membru și în Biroul Județean Mureș, precum și președintă a Organizației de Femei a PNL de la Tîrgu-Mureș. În 2009 a fost desemnată președinte interimar la PNL Tîrgu-Mureș, funcție pe care o îndeplinește și azi. Ca experiență profesională, Ionela Ciotlăuș a lucrat ca șef serviciu contabilitate la Bankoop între 1991 și 2000, apoi din 2000 până în 2008 a fost șef serviciu financiar la Bere Mureș, pentru ca din 2008 până în prezent să îndeplinească funcția de director executiv al clinicii private Nova Vita San.
Józsa Tibor, n-a avut nici pe departe o activitate politică în cadrul UDMR comparabilă cu cea a Ionelei Ciotlăuș în PNL. N-a avut nici o funcție politică de conducere, iar pe plan profesional, funcția care i-a adus cea mai mare vizibilitate a fost cea de director al Administrației Domeniului Public din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș.
Dobre, oficial
Și Ciprian Dobre este oficial, începând de vineri, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Vă reamintim că deputatul a candidat din partea Uniunii Social Liberale (USL) Mureş și a câştigat în urma scrutinului din 10 iunie preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş cu 40,64% din voturi, învingând-o pe principala contracandidată, Lokodi Edita Emoke, din partea UDMR, care a obţinut 34,87% din sufragii. Potrivit raportării finale a Biroului Electoral Judeţean Mureş, Ciprian Dobre a obţinut 112.265 de voturi, iar Lokodi Edita Emoke a obţinut 96.324.). La ceremonia de preluare a mandatului de preşedinte al CJ Mureş de către Ciprian Dobre au mai participat prefectul judeţului, Alexandru Petru Frătean, deputatul PSD Vasile Gliga, vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély, senatorul UDMR György Frunda, fosta preşedintă a CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke şi alţii.
Dobre a declarat, în cadrul ceremoniei de preluare oficială a mandatului său, în urma alegerilor locale, că data de 10 iunie a consemnat sfârşitul erei votului etnic în judeţul Mureş: ,,Niciun cetăţean nu este mai presus sau mai prejos, toţi suntem stăpânii acestui judeţ (…) Cred că a venit vremea să fim mândri că suntem români, indiferent de etnie. Cine îşi face griji că a venit un român la preşedinţia Consiliului Judeţean şi nu va respecta legea sau egalitatea între cetăţeni, să îşi revizuiască această gândire. 10 iunie a însemnat sfârşitul erei votului etnic în judeţul Mureş. A venit vremea ca judeţul Mureş să îşi asume proiecte mari”, a declarat Ciprian Dobre. Acesta a adăugat că turismul în judeţul Mureş are şanse de dezvoltare foarte mari, iar cifra de afaceri a judeţului este mult sub posibilităţile reale ale acestei unităţi administrativ-teritoriale.
Despre ,,absorbţia a fondurilor europene”, Dobre a spus Mureşul se situează undeva în coada clasamentului şi că prioritatea sa va fi dinamizarea şi mărirea biroului din cadrul CJ care se ocupă de proiectele europene. „Prioritatea numărul 1 este lărgirea departamentului de atragere a fondurilor europene, pe care o voi semna chiar azi”, a arătat Ciprian Dobre.
„Un manager pentru secolul XXI”
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a subliniat în cadrul ceremoniei că are încredere că lucrurile promise în campania electorală pentru alegerile locale vor fi duse la bun sfârşit şi că aleşii USL, inclusiv Ciprian Dobre, vor avea obligaţia să satisfacă nu doar doleanţele membrilor de partid, ci a tuturor cetăţenilor. „Vă asigur că preşedintele CJ Mureş, aşa cum îl cunosc, reprezintă în fiecare comunitate locală un manager pentru secolul XXI. Şi pentru asta, domnule preşedinte Dobre, avem încrederea şi garanţia că lucrurile pe care le-aţi enunţat în campanie electorală vor fi implementate, vor fi duse la bun sfârşit, şi acest judeţ, la fel ca şi alte judeţe din România, va beneficia de o modernizare, aşa cum trebuie să arate România în Uniunea Europeană (…). Dincolo de efortul mare care s-a făcut, dincolo de efortul politic, o structură politică trebuie să aibă ca prioritate întotdeauna obiectivele şi priorităţile comunităţii căreia i se adresează. Şi, dragă Cipri, îţi spun în calitate de prieten şi nu neapărat ca ministru, că obiectivele şi priorităţile fiecărui conducător – că se află în funcţie în Guvern, că se află în administraţia locală – nu este de a reprezenta sau de a binecuvânta doleanţele şi credinţele membrilor de partid pe care îi reprezentăm. Datoria noastră, a tuturor, celor care vremelnic ne aflăm într-o funcţie publică, este să avem grijă ca în momentul în care intrăm în funcţia publică să desfăşurăm activităţi care să susţină întreaga comunitate pe care o reprezentăm”, a accentuat Eduard Hellvig.
Cine este Ciprian Minodor Dobre
Ciprian Minodor Dobre s-a născut în 26 aprilie 1971, la Tîrgu-Mureș. În anul 1996 a fost licențiat în Științe Juridice la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca; este absolvent al Universității Ecologice Dimitrie Cantemir din Tîrgu-Mures, Facultatea de Drept. În 2005 a urmat un curs numit „Programul de formare specializată a funcțiilor prefectorale”, iar în 2006 a finalizat cursurile Universității ,,Petru Maior” din Tîrgu-Mures, master Consultanță juridică și management în afaceri. Tot în 2006 a urmat un curs în „Instrumente Structurale în România”. Din punctul de vedere al activității, Ciprian Dobre este deputat din anul 2008 și a făcut parte din Comisia juridică, de disciplină și imunități, din Subcomisia pentru monitorizarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, Comisia pentru regulament, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României, Comisia specială comună pentru dezbaterea în fond, în procedura de urgență a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil și a Codului de procedură civila, Subcomisia de Cod civil și Cod de procedură civilă, Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea situației Societății Comerciale «Nicolina» – S.A. și a modului în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat activele acesteia în perioada ianuarie 2005 – decembrie 2008. Din 2008 este vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș; 2005 – 2008 – Prefect al județului Mureș, 1999 – 2005 – Avocat, Cabinet de avocatură, Baroul Mureș, 1997 – 1999 – Avocat, Baroul Mureș, 1990 – 1997- Mecanic întreținere, Combinatul Chimic „Azomureș” Tîrgu-Mureș.
Funcții, activități într-un partid politic
1999 – membru PNL Tîrgu-Mureș ,1999-2000 – președinte TNL Tîrgu-Mures, 1999-2000 – Secretar coordonator interimar PNL Mureș, 2001-2007 – Președinte PNL Mureș, 2008 – deputat, 2009 – președinte PNL Mureș, vicepreședinte al Comisiei de Administrație și Interne a PNL – vicepreședinte al subcomisiei de Afaceri Interne, membru Delegația Permanentă, membrul Consiliului Național Executiv. 2004-2008 – prefect al județului Mureș
Activități culturale
Membru fondator – Asociația Comunităților Mureș Călimani, Membru fondator – Asociația Comunităților Văii Gurghiului, membru fondator al – Asociației Prefecților și Subprefecților din România.