Ediţia a VII-a a Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” (SIPCA), care a fost deschisă oficial, luni, la Sighişoara, este consacrată împlinirii a 25 de ani de la includerea Cetăţii Medievale în Patrimoniul Mondial UNESCO, a anunţat, luni, conducerea Fundaţiei „Maria”, iniţiatoarea evenimentului.
„SIPCA „Constantin Brâncuşi” include două ediţii care contribuie la obiectivul extinderii ariei educaţionale, iar prin ediţia a VII-a este propusă organizarea unor conferinţe, dezbateri, vizite şi ateliere dedicate în principal Cetăţii Sighişoara pentru a marca 25 de ani de includere în Patrimoniul UNESCO şi obiectivelor UNESCO din Transilvania’, a afirmat, luni, preşedintele Fundaţiei „Maria”, Cătălin Băncilă, în cadrul conferinţei de deschidere a Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă ‘Constantin Brâncuşi’ de la Sighişoara.
Potrivit lui Băncilă, ediţia a VII-a a SIPCA se desfăşoară în cadrul campaniei UNESCO – World Heritage Volunteers 2024 Campaign – WORKING ON THE FUTURE.
„Iată-ne la ediţia a 7-a, într-un moment festiv şi într-un moment istoric pentru noii, pentru România şi pentru Sighişoara: 25 de ani de Sighişoara UNESCO, lucru pentru care am hotărât să depunem un proiect la UNESCO – World Heritage Volunteers 2024 Campaign şi s-a aprobat ca noi, Fundaţia Maria pentru UNESCO, să organizăm ediţia a VII-a aici, la Sighişoara, în acest moment aniversar de 25 de ani (…) Am decis ca la 25 de ani de Sighişoara în UNESCO să înfiinţăm secţiunea Transilvania a acestei iniţiative internaţionale, la Sighişoara. Şi începând din acest an, intenţionăm să facem un parteneriat împreună cu domnul primar ca să continuăm acest demers”, a declarat Băncilă.
Ediţia a VII-a a Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” (SIPCA) se derulează în perioada 7 – 18 noiembrie, iar la aceasta participă 22 de studenţi din şapte ţări, cursurile având loc în Bucureşti, Sighişoara, Saschiz, Biertan, Alba-Iulia, Câlnic, Braşov, Prejmer şi Viscri.
„Ne bucurăm că iată, de 25 de ani, centrul istoric al municipiului Sighişoara, Cetatea Medievală se află în patrimoniul mondial UNESCO. Este un motiv de bucurie, dar, de asemenea, şi un motiv pe mare responsabilitate. Cu toţii trebuie să conştientizăm acest lucru şi, bineînţeles, să acţionăm în consecinţă. Îmi doresc ca şi prin acest proiect să reuşim împreună să identificăm cele mai bune soluţii şi cele mai inovatoare soluţii, astfel ca Sighişoara să devină un model de bune practici. Mă bucur să pot spune că, în aceste momente, în Cetatea Sighişoarei sunt şantiere, după cum bine aţi observat. Lucrăm prin fonduri europene la ridicarea şi consolidarea a trei tronsoane din zidul cetăţii, şi anume tronsonul 12, 16 şi 22. Acum 2 ani am reuşit să finalizăm şi tronsonul şapte din fonduri proprii”, a declarat, luni, primarul municipiului Sighişoara, Ioan-Iulian Sîrbu, la conferinţa de deschidere a Şcolii Internaţionale pentru Patrimoniu, Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi”.
Edilul a menţionat şi lucrările de reabilitare a acoperişului Turnului cu Ceas, care nu a mai beneficiat de astfel de intervenţii în ultimii 130 de ani.
„În acest moment se lucrează la acoperişul Turnului cu Ceas, la acesta nu au mai fost intervenţii de peste 130 de ani. Am reuşit să refacem toată structura de lemn a acoperişului turnului, să îl punem în siguranţă, iar în acest moment se înlocuieşte ţigla de pe Turnul cu Ceas, astfel încât să refacem modelul iniţial şi, bineînţeles, continuăm mai departe. Mă bucur să văd că în sală sunt oameni cu care am colaborat şi cu care colaborăm foarte bine în tot ceea ce ţine de patrimoniul UNESCO. Sunt situaţii în care ne sfătuim cu toţii astfel încât deciziile pe care luăm să fie cele mai potrivite, ca cetatea să nu-şi piardă farmecul, ci, dimpotrivă, s-o punem în valoare (…) Mă bucur să văd în sală elevi, cadre didactice, pentru că până la urmă Cetatea Medievală şi tot ceea ce presupune oraşul nostru vă aparţine, iar voi, tânăra generaţie, trebuie să fiţi responsabili, să cunoaşteţi care sunt problemele cu care se confruntă oraşul nostru şi, bineînţeles, ca de la generaţie la generaţie să facem lucrurile tot mai frumoase, să dezvoltăm armonios Sighişoara”, a subliniat Ioan-Iulian Sîrbu. AGERPRES