Ediţia a XIII-a a Bienalei Naţionale de Arhitectură, moment important și la Tîrgu Mureș

Ediţia a XIII-a a Bienalei Naţionale de Arhitectură, moment important și la Tîrgu Mureș

 

Preşedintele de onoare al ediţiei a XIII-a a Bienalei Naţionale de Arhitectură, acad. prof. arh. Romeo Belea, consideră că această ediţie reprezintă o mică revoluţie în felul de a privi acest eveniment din viaţa arhitecţilor.

„Pe mine m-au interesat foarte mult, în general, bienalele, dar, în special, ediţia de anul acesta, care pare să facă o mică revoluţie în felul de a privi acest eveniment din viaţa Uniunii Arhitecţilor şi a arhitecţilor în fond. Mi se pare că această dublă împrăştiere pe teme şi geografică este absolut formidabilă. Pentru că ceea ce mă preocupă foarte mult în ultimul timp este lipsa totală a arhitectului din viaţa publică românească”, a afirmat Belea, marţi, la conferinţa de presă dedicată lansării evenimentului.

Potrivit preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România, arh. Ileana Tureanu, în premieră, Bienala din acest an are 11 secţiuni, faţă de cele şase de la ediţiile precedente: Arhitectura rezidenţială; Arhitectura construcţiilor publice; Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite oraşului; Design interior; Spaţiul public intruziv; Rural; Arhitectura verde şi energii alternative; Diplome. Arhitecţi în devenire; Publicaţii de arhitectură; Fotografia de arhitectură; Evenimentul de arhitectură şi strada ca o scenă. Acestea se vor desfăşura pentru prima dată simultan, în opt oraşe din ţară: Bucureşti, Brăila, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, a precizat Ileana Tureanu.

Ea a remarcat cu precădere organizarea secţiunii de restaurare, programată să se desfăşoare în toamnă, la Cazinoul din Constanţa, pe aceea de fotografie de arhitectură, care va fi găzduită de Târgu Mureş, pe cea de diplome de la Sibiu, ca şi pe cea de publicaţii de gen de la Iaşi, ori pe aceea de la Cluj, dedicată arhitecturii rurale.

În jurul expoziţiei-concurs, cu tema „100 de ani de arhitectură în România”, care promovează recuperarea tradiţiei şi dialogul ei cu modernitatea, va fi organizată o suită de alte evenimente conexe – conferinţe, expoziţii, dezbateri profesionale, lansări de carte, evenimente culturale care pun în evidenţă legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului şi a teatrului şi care vor atrage nu numai profesionişti, ci şi un public foarte larg.

La lansare, desfăşurată la sediul UAR, comisarul Bienalei, conf. dr. arh. Bogdan Tofan, a înmânat o serie de diplome unor studenţi arhitecţi ai anului VI de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, participanţi la Concursul de design pentru Trofeul BNA „100 de ani de arhitectură în România”.

Marţi, de la ora 16,30, în cadrul evenimentului „Romanian Design Week” va avea loc lansarea identităţii vizuale a celei de a XIII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Arhitectură şi deschiderea oficială a concursului de proiect.

Bienala Naţională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecţilor şi se organizează neîntrerupt din 1994 de către Uniunea Arhitecţilor din România.