A XXVII- a ediţie a Festivalului „Sighişoara Medievală”, care va avea loc în perioada 30 iulie-1 august, a fost organizată în timp record de către administraţia publică locală, după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului, Ioan-Iulian Sîrbu.
„Primul festival medieval din România, Festivalul ‘Sighişoara Medievală’ va avea loc anul acesta în perioada 30 iulie-1 august. Ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie, festivalul surprinde, pe parcursul a trei zile, stilul medieval cu tot ce are el mai frumos şi mai autentic. Astfel, peste 100 de artişti, din ţară şi străinătate, vor fi prezenţi la Sighişoara, iar programul va cuprinde muzică şi dansuri medievale, o piesă de teatru în premieră, animaţii şi teatru pentru copii, ateliere şi tabere meşteşugăreşti, cavaleri, domniţe, războinici, trubaduri şi menestreli. Toate acestea se vor defăşura într-o atmosferă medievală reală, în Cetatea Sighişoarei. (…) Relansarea Festivalului ‘Sighişoara Medievală’ este, pentru turismul din Sighişoara, un lucru foarte important, pentru că acesta ţine în viaţă turismul local. Cred că, în continuare, Sighişoara trebuie să apară pe harta internaţională a lumii cu evenimente de calitate. A fost organizat într-un timp record, având în vedere Hotărârea de Guvern de de ridicare a restricţiilor în ceea ce priveşte pandemia, am avut un interval de o lună şi jumătate să ne organizăm şi să respectăm întru totul ceea ce înseamnă dezbateri publice în ceea ce înseamnă regulamentul de organizare şi desfăşurare a festivalului. Eu consider că, având în vedere aceste piedici, generate de un interval atât de scurt, am reuşit o perfomanţă bună şi sunt convins că Festivalul ‘Sighişoara Medievală’, ediţia 27, va fi un succes”, a spus Ioan-Iulian Sîrbu.
Edilul a arătat că evenimentul este organizat de Municipiul Sighişoara, a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 126/27.05.2021, iar bugetul festivalului este de 300.000 de lei.
Date fiind condiţiile în care este organizată această ediţie, primarul estimează o participare de circa 8.000 de persoane la Festivalul Sighişoara Medievală 2021, mai ales că în anumite ţări din care proveneau mulţi dintre participanţi au fost impuse anumite restricţii din cauza COVID-19.
Festivalul se va desfăşura în Cetatea Medievală – Piaţa Cetăţii, Piaţa Muzeului, între Biserica Mănăstirii, Muzeul de arme şi Turnul cu Ceas, Strada Şcolii, „Piaţa Răţuştelor”, parcul din zona Turnul Cizmarilor şi strada Zidul Cetăţii, precum şi la Sala Sander, Piaţa Octavian Goga, Str. Morii, Str. Octavian Goga şi Piaţa Hermann Oberth.
Viceprimarul municipiului, Bogdan Burghelea, a precizat că evenimentul se va desfăşura cu respectarea măsurilor legale aflate în vigoare pentru prevenirea răspândirii cu virusul SARS-CoV-2, că siguranţa participanţilor este prioritară şi că, în ciuda timpului scurt de organizare a manifestării, peste 80 de comercianţi au depus cereri pentru ocuparea domeniului public.
Bogdan Burghelea a arătat că regulamentul de desfăşurare a festivalului este foarte strict, comercianţii vor avea două zone, iar în Cetatea medievală se vor comercializa exclusiv produse de artizanat specifice epocii medievale.
În a doua zonă în care va fi permis comerţul – în Oraşul de Jos, situat în afara cetăţii, vor fi puse la vânzare şi alte obiecte, fără specific medieval.
De asemenea, pe domeniul public din cetate nu se vor comercializa băuturi alcoolice şi nu vor fi permise produse precum vata de zahăr, seminţe, porumb fiert sau mere glazurate.
Drept noutate pentru încurajarea meşteşugarilor locali autentici, Primăria Sighişoara va pune la dispoziţia acestora spaţii gratuite.
Pe perioada festivalului, accesul auto va fi restricţionat în Cetatea Medievală, riveranilor le va fi permis accesul, cu condiţia parcării acestora în curţi, iar aprovizionarea se va face doar la primele ore ale dimineţii. AGERPRES