Luni, 4 aprilie 2022, s-au desfășurat concursurile secțiunii panificație-patiserie din cadrul Concursurilor GastroPan 2022 și au fost decernate trofeele pentru cea mai bună pâine artizanală și industrială. Pâinea cu semințe prăjite este Pâinea Anului 2022 fabricată industrial în România, iar Pâinea albă ”la cuptor” cu cartofi a fost cea mai bună dintre pâinile realizate în mod artizanal.
Pâinile Anului 2022: pâinea cu semințe prăjite și pâinea albă ”la cuptor” cu cartofi
La fel ca și în anii precedenți, și în 2022 atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2022, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale.
Pâinea Anului 2022 fabricată industrial în România: Pâine cu semințe prăjite
La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta o pâine fabricată în proces industrial care se produce într-o cantitate de cel puțin 500 kg/zi. Pâinea lui Asztalos Attila de la Brutăria Eldi a fost cea mai bună pâine industrială. Pâinea conține maia solidă, apă, făină albă de grâu, semințe prăjite (susan, foarea soarelui, in), făină de secară, sare, secară prăjită măcinată, drojdie și maia lichidă.
Premiații categoriei:
Locul I: Brutăria Eldi, Agrișteu
Locul II: Harmopan, Miercurea Ciuc
Bertis, Sfântu Gheorghe
Locul III: Brutăria Bocskor, Sânmartin
Pâinea Anului 2022 realizată artizanal în România: Pâine albă ”la cuptor” cu cartofi
La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta o pâine care se produce într-o cantitate de maxim 150 kg/zi, fabricată în mod artizanal, procesul tehnologic în ansamblu fiind preponderent manual, dar s-au putut folosi utilaje pentru unele operații tehnologice. Trofeul Pâinea Anului 2022 realizată artizanal în România i-a revenit reprezentantului firmei Harmopan, Dánel Csaba și are în componență făină albă de grâu, apă, pastă de cartofi, sare, ulei de floarea soarelui și drojdie.
Premiații categoriei:
Locul I: Harmopan, Miercurea Ciuc
Locul II: Brutăria Eldi, Agrișteu
Bálványos Resort Hotel, Băile Tușnad
Locul III: Mons Mellis, Hărman
Brutăria Bocskor, Sânmartin
Produse tradiționale de paști specifice regiunilor din România
La categoria Produse de patiserie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie tradițional de paști specific unei regiuni din România. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi cozonacul semi însiropat cu nucă, realizat de către Ștefan Alexandru de la compania Moncris.
Premiații categoriei Produse de Patiserie:
Locul I: Ștefan Alexandru – Moncris, Dâmbovița
Locul II: Péter Orsolya – Harmopan, Miercurea Ciuc
Locul III: Ardelean Raluca Mariana – Moara Maria, Chizătău
Felicitări și mulțumiri brutarilor și patisierilor talentați, care prin prezentarea produselor au demonstrat că meseria de brutar și patisier este mult mai mult decât ceea ce pare și că talentul și eforturile sunt recunoscute și se pot transforma în artă!
De-a lungul timpului, brutăria Eldi a câștigat mai multe premii, atât la GastroPan (pâinea cu cartofi), cât și la alte concursuri din țară și din Ungaria.
Premiul I – acordat în cadrul Concursurilor GastroPan 2022
Pâine cu semințe prăjite
Ingrediente: maia solidă (făină albă de grâu 650, apă, făină de secară, drojdie), apă, făină albă de grâu 650, semințe prăjite (30%) din susan, floarea soarelui, in, făină de secară, sare, secară prăjită măcinată, drojdie, maia lichidă (maia din făină de secară, apă, aluat acid maturat, acid acetic).
Produsul este destinat consumului larg cu excepția persoanelor care prezintă alergii la gluten de grâu, secară sau susan.
Ideea de la care s-a pornit pentru realizarea produsului: obținerea unei pâini sănătoase, mai ușor de digerat și care să aibă un gust deosebit.
Declarație nutrițională / 100 g produs
o Valoare energetică: 1513,97 KJ / 361,84 Kcal
o Grăsimi: 7,12 g
din care acizi grași saturați: 0,74 g
o Glucide: 64,25 g
din care zaharuri: 0,58 g
o Proteine: 10,68 g
o Sare: 1,79 g
Procesul tehnologic
Pâinea cu semințe prăjite este obținută prin metoda bifazică cu următoarele operații tehnologice:
• Preparare maia la temperatura de 26-28°C timp de 12 ore;
• Odihnă la temperatura de 26-28°C timp de 40 minute;
• Dospire la 30°C, 35-40 minute;
• Coacere la 230°C, 40-45 minute.
Câștigarea trofeului Pâinea Anului 2022 – industrială înseamnă foarte mult pentru noi și ne încurajează să testăm și să inovăm și alte rețete în viitor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.