În perioada 27-29 octombrie un efectiv de 45 de elevi ai Colegiului Național și ai Liceului de Artă din Tg. Mureș au realizat o excursie tematică la Budapesta, iniţiativa având-o membrii clubului GeoArt al Colegiului Papiu, coordonați de domnii profesori Dr. Hadrian Conțiu şi Dr. Andreea Conţiu. Excursia a fost realizată în cadrul proiectului educaţional internaţional „Budapesta și împrejurimile, peisaje urbane și nuanțe biogeografice”, elevii fiind însoţiţi de domnii profesori: Hadrian Conţiu, Carmen Pop, Marius Nica și Mihai Frunză. De-a lungul existenței sale, clubul și-a propus să realizeze o legătură autentică a elevilor de gimnaziu și liceu cu disciplina care ne învață despre mediu, procesele şi fenomenele care îl compun şi dinamizează, despre arta, cultura şi complexitatea componentei sale centrale, omul. Prin intermediul aplicațiilor practice, atelierelor de creație, a deplasărilor și activităților editoriale în cadrul revistelor Geographia și MiniGeographia, editate sub egida aceluiaşi club, elevii dobândesc o nouă optică asupra relațiilor de cooperare și a integrării informațiilor teoretice şi practice.
Astfel, excursioniștii au plecat la drum plini de curiozitate, ambiție și determinare să cunoască teritoriul budapestan. Trecând granița, elevii au descoperit caracteristicile bioclimatice si geomorfologice ale Câmpiei Panonice, precum și elementele de cultură prezente în acest spațiu. Traversat de minunata și blânda Dunăre, orașul Budapesta este situat pe ambele maluri ale fluviului. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafața orașului, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime.
Prima zi de excursie a debutat cu turul orașului în care s-au vizitat principalele obiective turistice (Piața Eroilor, Castelul Huniazilor, Bulevardul Andrassy, Podul cu Lanțuri, Cetatea Buda, Citadela), Muzeul de Istorie și Palatul Parlamentului. Admirând detaliile gotice, baroce, renascentiste, eclectice ale clădirilor, străzilor ori podurilor sau bulevardelor, elevii au descoperit estetica remarcabilă a orașului, fiind impresionați de eleganța acestuia.
A doua zi a fost marcată prin vizitarea Muzeului de Artă Budapesta (expoziția permanentă și expoziția temporară „El Greco”), Grădina Zoologică și Botanică din Budapesta. După acestea, elevii au explorat în continuare orașul. Astfel, li s-au dezvăluit noi valențe ale acestuia în zona Bulevardului Vaci Utca și Catedralei Sf. Ștefan. Seara a fost încheiată cu o elegantă cină festivă cu bufet suedez în cadrul unei croaziere pe Dunăre. Privind luminile aurii ale peisajului, fiecare fațadă a obiectivelor vizitate și-a făcut cunoscută înfățișarea pe timpul nopții, fiindu-le amplificată grandoarea.
Excursia a fost încheiată în a treia zi cu vizita efectuată la castelul Grassalkovich din Gödöllő, acesta fiind locul de odihnă preferat al reginei Sisi, alături de parcul romantic și parcă fără de sfărșit al castelului.
Ne-am simţit cu toţii minunat alături de domnii profesori, impresiile de mai jos fiind mărturie:
- Descrieți în câteva cuvinte experiența trăită:
„A fost o experiență inedită și unică pentru mine și de asemenea o atmosferă foarte plăcută.”
„Minunat, distractiv, de neuitat.”
„O călătorie plină de experiențe de neuitat alături de colegii de clasă.”
- Ce v-a impresionat în cadrul vizitelor?
„Arhitectura locațiilor și gradul de dezvoltare a orașului.”
„Priveliști de neuitat în cea mai extraordinară capitală.”
„Budapesta în sine, nu mă așteptam să fie un oraș atât de mare și de frumos.”
- Cu ce amintiri veți rămâne?
„Cele mai frumoase amintiri au fost cele în care făceam glume cu profesorii și ne distram împreună când vizitam locuri uimitoare.”
„Cu prietenii pe viață și amintirile de neuitat.”
„Timpul petrecut cu prietenii pe Dunăre.”
„Croaziera și atmosfera orașului.”
„Cu timpul petrecut pe autocar, cu momentele palpitante de la zoo, cu croaziera pe Dunăre.”
A consemnat Adriana Maria Herepean, elevă în clasa a XII-a E la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Tg. Mureş şi membră a clubului GeoArt.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.