Elevi de la liceele din Miercurea Ciuc au experimentat cum este să fii poliţist sau jandarm și ce presupune munca într-un penitenciar, în cadrul unui proiect intitulat „Investeşte în oameni” şi derulat de Instituţia Prefectului Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Harghita şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
La primele ore ale dimineţii, elevii au mers la sediul IPJ Harghita şi au primit uniforme de poliţist, după care s-au întâlnit cu comandatul Inspectoratului, chestorul Radu Sandu Moldovan şi cu şefii de servicii şi au vizionat un film despre activitatea acestei instituţii. După acest moment, elevii au mers în laboratoarele criminalistice şi au văzut cum se întocmeşte un portret robot sau au însoţit în misiuni patrulele de ordine publică sau echipajele Poliţiei Rutiere
„Încercăm, în această zi, să semănăm o sămânţă a unei viitoare profesii pentru dumneavoastră, încercând să vă aducem cât mai aproape de profesia de poliţist”, a declarat chestorul Radu Sandu Moldovan.
O premieră
La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a subliniat faptul că este o premieră pentru această instituţie ca elevii să ia parte la activităţile derulate de poliţişti.
„Este o premieră pentru Inspectoratul de Poliţie Harghita şi, totodată, o oportunitate atât pentru noi, poliţiştii, cât şi pentru elevii care au venit să afle despre meseria aceasta, faptul că le prezentăm nu doar atribuţii, activităţi pe care noi le desfăşurăm, ci ei înşişi iau parte în mod direct la aceste activităţi, atât în laboratoarele criminalistice, în patrulele de siguranţă publică, dar şi în activităţile de supraveghere, dirijare şi control a traficului rutier ei participă în mod nemijlocit la aceste activităţi şi nu doar vor vedea ci şi vor trăi, vor simţi pe viu ce înseamnă pentru o zi să fii poliţist”, a declarat Gheorghe Filip.
La Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita elevii au fost întâmpinaţi de comandantul unităţii, locotenent-colonelul Dan Iamandi, care le-a prezentat misiunile derulate şi istoricul instituţiei. Elevii au fost apoi echipaţi în uniforme de jandarmi şi au participat la activităţile pe care le desfăşoară angajaţii IJJ Harghita.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu, elevii au fost puşi în locul unor jandarmi care asigură ordinea şi liniştea publică, au învăţat cum să mânuiască o armă, le-a fost prezentat echipamentul jandarmilor montani şi chiar au fost plimbaţi, în zona Băile Harghita, cu autospeciala UTV cu care jandarmii salvează persoane rănite aflate în zone greu accesibile.
Mai mulţi elevi au vizitat şi Penitenciarul Miercurea Ciuc şi au văzut în ce constă munca celor care lucrează acolo.
În pielea angajaților
Managerul proiectului, Bogdan Ţifrea, a explicat că, în săptămânile trecute, aproximativ 400 de elevi din clasele a XI- a şi a XII-a din cele opt licee din Miercurea Ciuc au aflat informaţii despre diferite profesii către care se pot îndrepta absolvenţii de liceu, iar în partea a proiectului sunt puşi, efectiv, în pielea angajaţilor din diferite instituţii.
„În partea a doua a proiectului elevii şi-au ales o meserie pe care au dorit să o vadă cum se desfăşoară, efectiv, în spatele uşilor instituţionale. Avem un număr de 160 de elevi care, în aceste săptămâni, sunt împărţiţi la instituţiile pe care doresc să le vadă. Elevii desfăşoară activităţi de tip ‚job shadowing’ în instituţiile publice din municipiul Miercurea Ciuc, adică merg în vizite la aceste instituţii, unde sunt implicaţi în diferite activităţi pentru a fi atraşi de acele meserii”, a explicat Bogdan Ţifrea .
La pas prin instituții
Potrivit sursei citate, în aceste zile, elevii au vizitat sau vor vizita majoritatea serviciilor deconcentrate din judeţ dar şi alte instituţii, cum ar fi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Finanţe sau Garda de Mediu.
AGERPRES