În aceste zile pline de marasm și dezbinare socială și politică a societății românești cineva s-a gândit și la organizarea unei activități culturale într-un orășel cam adormit din acest punct de vedere.
Profesoara Rodica Olteanu, artist plastic, a înființat în 2016 un Cerc de artă al elevilor în care aceștia desenează, pictează, învață istoria artei, ascultă muzica bună a clasicilor muzicii universale și naționale, într-un cuvânt pun bazele unei culturi care, mai târziu, le vor da satisfacții nebănuite acum.
„Într-o lume agitată, cultura poate fi salvarea noastră”, spune Rodica Olteanu. Și, pentru că artiștii trebuie să-și prezinte munca, elevii au apărut pe scenă într-un spectacol „Mihai Eminescu” gândit în întregime, versuri, acompaniament muzical, mișcare scenică și costume de Rodica Olteanu. Un rol însemnat în desfășurarea spectacolului l-a avut la fel ca de atâtea ori, moderatoarea prof. Ana Pandrea „o personalitate care depășește de multe ori prestația unui critic de artă”, a remarcat Rodica Olteanu.
Cinci mici artiști mari
Primul dintre recitatori a fost Vlăduț Gherman elev în clasa a VII-a la Liceul de artă din Tîrgu Mureș, dar care frecventează și Cercul de artă din Luduș. Vlăduț a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție” pe muzica lui George Enescu – Rapsodia română.
Ariana Popa a recitat cu candoarea copilăriei poezia „Ce te legeni” acompaniată de „Anotimpurile (Toamna)” lui Antonio Vivaldi.
Talida Rusu excelează și în artele plastice, scrie și poezii și a recitat pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” poezia „Când amintirile” pe muzica unui concert de J.S Bach.
Grațioasa Kolozsvári Kovács Alice ne-a încântat cu poezia „Somnoroase păsărele” pe muzica Anotimpurilor (Primăvara).
O apariție luminoasă a fost Elena Ruță care ne-a propus o incertitudine, „Și, dacă” pe muzica lui Vivaldi (Vara Anotimpurilor).
În partea a doua, aceeași copii au recitat poezii noi acompaniați de aceeași muzică divină scrisă de Ciprian Porumbescu, Chopin, Mozart și Ceaikovski.
La invitația organizatorilor, Marian Balea a recitat o poezie și a făcut referiri la evenimentul comemorat.
Micii artiști cu reale calități artistice s-au bucurat de aprecierea și aplauzele celor prezenți.
Aplauze și felicitări au primit și Ana Pandrea și Rodica Olteanu pentru „Spectacolul de comemorare a poetului Mihai Eminescu, un dar neașteptat și minunat pentru sufletul nostru (……). Astăzi la Luduș, copiii ne-au dăruit clipe de neuitat”, a spus Maria Dobroiu din Tîrgu Mureș, declarație la care au subscris toți cei prezenți.
„Muri în zorii zilei de joi 15 iunie 1889 de o criză cardiacă și fu îngropat sâmbătă 17 iunie pe o ploaie măruntă, la cimitirul Belu, între un tei și un brad”, așa prezenta George Călinescu trecerea în neființă a lui Mihai Eminescu în monumentala sa „Istoria literaturii române”. Au trecut de atunci 129 de ani și cei mai mulți dintre români îndreaptă un gând bun și picură o lacrimă în memoria celui care a ne-a dăruit nestemate strălucitoare în versuri.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.