Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ceușianu” din Reghin au sărbătorit francofonia, dar în mod special limba franceză.
Elevii au muncit cu mult drag, pe parcursul unei săptămâni întregi, activitatea lor finalizându-se în Sala de ședințe a Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin, în data de 20 martie. Aici a avut loc o activitate intitulată „La semaine de la Francophonie”, organizată și coordonată de către Școla Gimnazială „Al. Ceușianu” Reghin, Bilioteca Municipală „Petru Maior” Reghin și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 Reghin.
În sala de ședință a bibliotecii au fost amenajate spații de expoziție cu cărți în limba franceză, expoziție cu texte și imagini (fotografii, desene, colaje, machete), reprezentând date de reper despre francofonie. Elevii au participat la vizionări de filme și audiție de muzică francofonă, au susținut o sesiune de comunicări, prezentări power-point, referate, expuneri despre importanța și semnificația zilei de 20 martie, abordând și alte elemente de cultură franceză și francofonă de care s-au simțit atrași.
„Anul acesta…
… nu am respectat o temă anume aşa cum am procedat în anii anteriori, ci am dat elevilor posibilitatea să aducă în fata colegilor și cadrelor didactice creații pe care ei le-au găsit atractive, interesante. Aşa se face că până astăzi avem clase care au organizat un „petit déjeuner à la française”, elevi care au realizat machete, proiecte, piramide din sticlă reprezentând-o pe cea de la Luvru, baloane pictate, steaguri, embleme, afișe etc. Elevilor le plac cu certitudine aceste activități, care desigur necesită un oarecare consum de energie din partea lor, dar și din a noastră, însă o fac cu un entuziasm și o implicare molipsitoare care îți umple inima de bucurie. Activitatea de astăzi a fost și mai reuşită datorită colaborării cu Biblioteca Municipală „Petru Maior” prin bibliotecar Imola Grama și cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.3, de unde au participat câțiva elevi, coordonați de d-na psiholog Cota Cristina Anca, elevii având ocazia să iasă din mediul școlar și să-și prezinte/ expună lucrările și să interacţioneze într-o manieră și ambianță plăcută”, a declarat prof. Baciu Elena Monica.
Proiectul dedicat francofoniei a avut ca și obiectiv central stimularea creativității artistice a elevilor mediată de limba franceză ca vector al comunicării interculturale. Scopul este consolidarea încrederii în necesitatea unei limbi străine moderne și promovarea unor metode/ strategii de bună practică în rândul participanților la proiect. Valorificarea potențialului intelectual, artistic și creativ al elevilor, precum și a capacității acestora de a folosi limba franceză în diverse contexte, precum și descoperirea și promovarea talentului elevilor de a se manifesta în limba franceză.
„Elevii de la C.S.E.I. Nr.3…
… participanți la eveniment au fost elevi din clasele a VII-a și a II-a. Ei au pregătit proiecte și machete pe tema „Micului Prinț”. Scopul participării școlii noastre la acest eveniment a fost socializarea elevilor cu CES și valorizarea cunoștințelor legate de literatura franceză, dar și cele despre cultură și civilizație”, spune coordonator prof. psihopedagog Cota Cristina.
Limba franceză şi valorile solidarităţii, ale dialogului şi diversităţii culturale sunt celebrate de Ziua Internaţională a Francofoniei, prin mii de evenimente organizate în tot spaţiul francofon. Evenimentul a fost creat în 1998 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei care reuneşte 890 de milioane de oameni care au în comun valorile francofoniei şi limba franceză.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte 77 de state, 57 de state membre şi 20 cu statut de observator, din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, Asia şi Oceania, cele două continente americane şi zona Caraibilor, care au în comun limba franceză, una din singurele două limbi vorbite pe toate continentele, alături de engleză. România este membră a OIF începând din anul 1993.
În România peste 25% dintre români vorbesc limba franceză, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceză.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.