Directorul executiv adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Elida Deak, a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, că există o serie de cazuri fericite de copii care s-au aflat în sistemul de protecție, la bilanțul pe anul trecut fiind felicitați asistenții maternali pentru rezultatele foarte bune pe care le-au obținut cu cei care au ieșit din sistem. Ea a punctat că munca de asistent maternal este frumoasă, dar nu ușoară, în unele cazuri trecând multe zile până să se înregistreze un progres.
“Avem copii majori care rămân în continuare în plasament, chiar și din asistență maternală am avut colegi cu rezultate foarte bune cu acești copii, dar, vă spun, după mulți ani de zile. Deci copiii au intrat de mult în sistem, oricum mai mult de 10 ani au stat în asistență maternală, au devenit majori și au ieșit – la 19, 20, 22 de ani. Dar într-adevăr majoritatea aveau loc de muncă, doar la 2 era situația diferită, din toți cei care au ieșit anul trecut, majori, din sistemul de asistență maternală – o fată care s-a căsătorit și un băiat care a plecat în străinătate. Cei care au rămas în România, toți erau angajați în muncă, deci asistentul maternal și-a arătat rolul în acest domeniu. Dar, vă spun: rezultatele au venit după mult timp”, a declarat Deak.
Potrivit acesteia, există o serie de copii care după majorat rămân în continuare în sistemul de protecție, până își termină studiile, ea arătând că destul de mulți dintre ei au absolvit mult mai mult decât învățământul obligatoriu.
“Da, să termine liceul, să facă un postliceal, să se angajeze în domeniul acela de, să zicem, postliceal sanitar sau chiar o facultate. Avem și cu masterat. Din ultimii ani îmi vin acum în minte câteva situații. Deci finalizat postliceal, angajată la un cabinet medical privat, din banii economisți în perioada cât a stat în plasament familial, plus că a muncit în timpul verii, și alocațiile de stat capitalizate, absolut tot, și-a cumpărat o garsonieră. Este un caz fericit. Și mai sunt, mai sunt situații. Avem și altfel de situații, care au rămas lângă casa asistentului maternal, s-au căsătorit, și-au făcut familia proprie și așa mai departe. Dintre alternative, asistența maternală are rezultatele pot să spun că cele mai bune. Fiecare serviciu are rezultate, însă dacă luăm cantitativ și calitativ, cred că este important și asta am vrut, să dezvoltăm cât mai mult serviciile acestea, alternativele de tip familial”, a conchis aceasta.