La Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, 2020 fost prezentat spectacolul Eltűntek / Dispariţii, pus în scenă de Yorick Studio din Târgu-Mureş, în regia lui Sebestyén Aba, după textul Elisei Wilk.
O lecţie emoţionantă despre etnicii germani, într-un decor ingenios de simplu, dar cu atât mai sugestiv.
Textul Eltűntek / Dispariţii a luat fiinţă datorită proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului, coordonat de cei din Târgu Mureş. Elise s-a bazat pentru veridicitatea poveştilor din textul ei a luând interviuri saşilor supravieţuitori deportaţi în Siberia și inspirându-se din propria ei experienţă de etnic german, care a ales să rămână în ţară, deşi toată familia din partea tatălui ei plecase în Vest.
Spectacolul prezintă povestea unei familii de saşi în trei capitole cheie ale evoluţiei lor: 1) Al Doilea Război Mondial în momentul alianţei dintre România şi URSS, 2) regimul comunist încheiat brutal prin Revoluţia din 1989 şi 3) intrarea României în Uniunea Europeană.
Dimensiunea dramatică este accentuată de muzica live, inspirată de clopotele care „sună” în text şi semnată de Cári Tibor şi de cuplul de violoncelişti care performează live (Domahidi Kata şi Vilhelem András) – care din păcate nu puteau fi observaţi de pe ecran – şi conturată de vocile tuturor actorilor.
„Câteodată în nopţile de iarnă un lup mare şi negru coboară în oraş, dă târcoale caselor o vreme şi apoi dispare. Se spune că cine îl vede nu mai prinde anul următor.” Dar ce sunt oamenii dispuşi să facă pentru a pierde urma lupului? Şi, mai important, ar risca să dea ochii cu el doar pentru a cumpăra libertatea? Căsătorii de convenienţă, abandonuri familiale, traversarea Dunării înot. Toate au fost concesii făcute de etnicii germani pentru supravieţuire. Când te simţi străin în propria ţară şi toţi cei pe care îi cunoşti au dispărut, ce îţi doreşti mai mult: să fugi de lup sau să-l înfrunţi?” scrie Oana Balaci în cronica de pe Agenda LiterNet, adăugând că:
”Textul acestui spectacol, semnat de Elise Wilk, va apărea pe LiterNet, în versiune bilingvă şi gratuită, în a doua jumătate a lunii noiembrie 2020.”